يکشنبه ۲۲ تير ۱۴۰۴ - ۰۱:۰۴ | Sunday , 13 July 2025
کد خبر: ۴۸۸۹۰
تاریخ انتشار: ۲۰:۴۹ - ۲۱ تير ۱۴۰۴

مدیرکل محیط زیست خوزستان: کم‌آبی عامل آتش‌سوزی ۲۲ هزار هکتاری در هورالعظیم عراق

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به سوختن ۲۲ هزار هکتار از تالاب هورالعظیم در بخش عراقی از ابتدای سال جاری گفت: این آتش‌سوزی‌ها عمدتاً ناشی از کمبود آب در بخش عراقی تالاب است.

محمدجواد اشرفی روز شنبه در بازدید از تالاب هورالعظیم در جمع خبرنگاران بیان کرد: آتش‌سوزی‌های فعلی در بخش عراقی تالاب هورالعظیم رخ داده و دود حاصل از آن به سمت شهرهای رفیه، بستان، هویزه و سوسنگرد در حال گسترش است. این پدیده در ماه‌های اخیر بارها تکرار شده و آلودگی هوای شدیدی را برای استان به همراه داشته است.

وی افزود: خوشبختانه در بخش ایرانی تالاب به دلیل وجود آب با عمق حدود سه متر، آتش‌سوزی‌های کمتری رخ داده اما خطر انتقال حریق از بخش عراقی به دلیل وزش باد و پرتاب ذرات سوخته وجود دارد.

اشرفی گفت: علت اصلی این بحران، برنامه‌ریزی‌های نامناسب عراق برای تخصیص آب به تالاب است.

پیامدهای زیست‌محیطی و تهدید سلامت مردم

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان هشدار داد که آتش‌سوزی‌ها علاوه بر تخریب نیزارها و زیستگاه پرندگان مهاجر، باعث کاهش اکسیژن آب و مرگ ماهی‌ها می‌شود همچنین دود ناشی از حریق، سلامت ساکنان شهرهای غربی خوزستان را به شدت تهدید می‌کند.

وی در پاسخ به سوالی درباره تعطیلی ادارات در روزهای آلوده گفت: با توجه به تداوم آلودگی، تعطیلی‌های مکرر امکان‌پذیر نیست اما به افراد دارای بیماری‌های تنفسی توصیه می‌شود از تردد غیرضروری خودداری کنند البته دستورالعمل‌های دورکاری و مرخصی برای این گروه نیز ابلاغ شده است.

تلاش‌های دیپلماتیک و راهکارهای فنی

اشرفی از برنامه‌ریزی برای جلسه فوری با وزیر محیط زیست عراق خبر داد و گفت: ایران از طریق دیپلماسی محیط‌زیستی پیگیر تامین حق‌آبه تالاب از سوی عراق است اما راهکار فوری، استفاده از هواپیماهای آب‌پاش است که البته تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد مشکل را کاهش می‌دهد بنابراین راه حل اساسی، رهاسازی آب در تالاب است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با ابراز نگرانی از وضعیت تالاب هورالعظیم، هشدار داد که در صورت عدم هدایت آب به صورت موجی به این تالاب، خطر آتش‌سوزی و نابودی ماهیان وجود دارد.

وضعیت بحرانی تالاب؛ حقابه تامین نشده

اشرفی با اشاره به کمبود شدید آب در تالاب هورالعظیم گفت: در حال حاضر کمتر از پنج مترمکعب در ثانیه آب وارد تالاب می‌شود در حالی که حقابه این تالاب در شرایط خشکسالی ۲۵ مترمکعب در ثانیه است. این وضعیت نشان‌دهنده شرایط بحرانی است و اگر اقدام فوری نشود در ۲، سه ماه آینده شاهد فاجعه زیست‌محیطی خواهیم بود.

درخواست‌های فوری برای رهاسازی آب

به گفته اشرفی نامه‌های متعددی به استاندار خوزستان، مدیریت بحران، سازمان آب و برق و حتی سازمان محیط زیست کشور ارسال شده تا با رهاسازی آب از سد سیمره، حقابه تالاب تامین شود؛ از رئیس سازمان محیط زیست درخواست کردیم تا با وزیر نیرو مکاتبه کند، زیرا پیش‌بینی می‌شود تنش آبی آثار زیان‌باری بر تالاب بگذارد.

اشرفی از اقدام قانونی علیه وزارت نیرو به دلیل عدم تامین حقابه تالاب خبر داد و گفت: پرونده این موضوع از طریق مراجع قضایی در حال پیگیری است.

هشدار درباره کشت‌های غیرمجاز و تشدید بحران

وی همچنین به کشت‌های غیرمجاز در حوزه کرخه اشاره کرد و گفت: سازمان جهاد کشاورزی و سازمان آب و برق باید از کشت در این منطقه جلوگیری کنند حتی اگر زمین‌های کشاورزی تخریب شوند، باید از برداشت آب جلوگیری شود.

اشرفی هشدار داد: سود اقتصادی محدودیت کشاورزی در مقایسه با خسارات ناشی از خشکی تالاب، ناچیز است همچنین از سویی آتش‌سوزی تالاب و پیامدهای بهداشتی و اقتصادی آن بسیار گسترده‌تر خواهد بود.

وی با اشاره به تنش شدید آبی در استان گفت: ما در شرایط بسیار سختی قرار داریم. در حوزه کرخه آب کافی نداریم و تنها منبع فعلی، رهاسازی آب از سد سیمره است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان خواستار نگاه ملی به این بحران شد و تاکید کرد که حل این مشکل نیازمند همکاری همه دستگاه‌ها است.

بر اساس این گزارش با وجود تاکید مسئولان بر پیگیری موضوع، برخی شهروندان خوزستانی معتقدند مذاکرات با عراق در سال‌های گذشته بی‌نتیجه بوده و خواستار اقدامات عملی از جمله طرح شکایت بین‌المللی هستند.

 

منبع؛ ایرنا

نظرات بینندگان
آخرین اخبار