يکشنبه ۲۲ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۴ | Sunday , 13 July 2025
کد خبر: ۳۴۷۶۵
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۱ - ۰۷ دی ۱۳۹۸
آیا ماجرای آبگرفتگی و پس زدگی فاضلاب در اهواز ختم به خیر می شود؟

تشکیل پرونده کیفری برای شهرداری و آبفای اهواز

اهواز- دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان اعلام کرده که با توجه به درخواست مردم مبنی بر برخورد با دستگاه های کم کار در بحث آبگرفتگی های اخیر برخی از شهرهای استان، پرونده کیفری برای شهرداری و آبفای اهواز تشکیل شد، حال باید دید آیا ماجرای آبگرفتگی و پس زدگی فاضلاب در اهواز ختم به خیر می شود؟
به گزارش خبرنگار آراس، آبگرفتگی در فصل پاییز و ابتدای زمستان امسال در سطح شهر اهواز به یک معضل تبدیل شد و نبود شبکه دفع آب‌های سطحی و فرسوده بودن شبکه فاضلاب باعث شده تا هر سال با شروع پاییز و بارندگی‌ها، خیابان‌های اهواز تبدیل به استخر شود و به جای قدم زدن در خیابان‌ها باید دست به شنا شد. در زمان خشکسالی، نوسازی و بازسازی شبکه فاضلاب به ذهن هیچکس خطور نکرد، ترسالی هم که آمد دیگر کار از کار گذشته بود.

فاضلاب مشکل قدیمی شهر اهواز بوده و هست. افزایش جمعیت ناگهانی و چند برابر کمر شبکه فاضلاب اهواز را که قدمتی ۵۰ ساله دارد شکست، نبود شبکه جامع دفع آب‌های روان و سطحی باعث شد تا همه آب‌های سطحی وارد شبکه فاضلاب شوند و همین مسئله موجب پس زدگی فاضلاب و سرازیر شدن آن به خیابان‌ها شده است. به رغم گذشت بیش از یک دهه اما نه تنها مشکل فاضلاب اهواز حل نشده بلکه سال به سال بدتر شده است، همه وعده‌ها هم برای ساماندهی شبکه فاضلاب اهواز هم تاکنون فقط روی کاغذ مانده است. همه اینها در حالی است که اهواز مرکز خوزستان است و صنایع بزرگ و ملی مثل نفت، نیشکر و فولاد و حفاری در این شهر وجود دارند و از طرف دیگر چنین مسئله‌ای وجهه اهواز را به عنوان مرکز استان در ایران و اذهان عمومی به شدت مخدوش کرده است.

مشکل فاضلاب اهواز آن قدر وضعیت وخیمی پیدا کرده است که پای مسئولان نظام را هم به مسئله باز کرده است، وزیر نیرو اخیراً نامه‌ای به مقام معظم رهبری نوشته و برای تخصیص منابع مالی و اعتبارات لازم تقاضای از صندوق توسعه ملی درخواست داده است.

اما فاضلاب که بالا می‌زند، بوی تعفن آن باعث ایجاد بسیاری از مشکلات تنفسی می‌شود، علاوه بر آن بالا زدگی فاضلاب تجمع حیوانات موذی و جونده نظیر موش و حشرات را در پی دارد، جابه‌جایی این حشرات و حیوانات موذی موجب گسترش و شیوع بیماری‌های عفونی و غیر عفونی می‌شود.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار آراس اظهار کرد: بر اثر بارندگی تجمع آب باران و فاضلاب در برخی از شهرهای استان موجب نارضایتی مردم شد و خواستار برخورد با اشخاص و نهاد هایی که در این حوزه کوتاهی کردند شدند.

وی افزود: جمع آوری آب باران برعهده شهرداری و فاضلاب بر عهده شرکت آب و فاضلاب می باشد که در این راستا دادستانی بر اساس وظیفه ذاتی پرونده کیفری برای این دو دستگاه تشکیل داد.

حسینی پویا بیان کرد: آنها باید در دادستانی حاضر شوند و پاسخگوی عملکرد خود باشند و دادستانی نیز بدون هیچگونه اغماز به پرونده آنها رسیدگی خواهد کرد.

وی بیان کرد: مشکل فاضلاب شهر اهواز،بر کسی پوشیده نیست اما این دو دستگاه باید در حد وسع خود در مناطق طرح هایی در راستای بهبود این وضعیت انجام دهند.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان خاطر نشان کرد: توجیحات و صحبت های شهردار و مدیرعامل آبفای استان یابل قبول نیست.

حسینی پویا عنوان کرد: در سال های گذشتا نیز این مشکلات وجود داشتا است اما هیچ حرکت مثبتی توسط این دو نهاد شاهد نبوده ایم.

وی گفت: بعد از این بارندگی کمیته ای برای بررسی مسائل و مشکلات بهداشتی ناشی ا، این حادثه تشکیل شده که این دو نهاد نماینده ای را به جلسه فرستادند و خود حاضر نشدند که این بیانگر جدی نگرفتن موضوع است.

عضو هیات علمی گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اهواز اظهار کرد: آب و فاضلاب باید طرح های خود را  جهت خواندن و مطالبه گری شهروندان روی پرتال خود قرار دهند.

وی افزود: این بارگزاری بر اساس برنامه های دولت در راستای شفافیت سازی است.

 وی در خصوص آب‌های سطحی نیز بیان کرد:  تاکنون یک مطالعه کامل و جامع در این راستا صورت نگرفته است.

جعفر مرشدی عنوان کرد: مطالعه جامع برای برطرف کردن آبهای سطحی بدون عجله  و با در نظر گرفتن نیاز آینده این شهر باید انجام شود.

وی بیان کرد: حرکت نکردن مدیران شهری در زمان گذشته به سمت طرح جامع شهری اهواز  موجب ایندچنبن موضوع شده است.

جعفر مرشد عنوان کرد: حجم عظیم تراکم مسکونی در شهر اهواز را داده‌ایم و همه اینها بدون شک تولید رواناب می کند بنابراین ما در تمام نقاط شهری اهواز که توسعه ناموزون می‌بینیم موضوع تجمع رواب آب ها نیزوجود دارد.

وی تصریح کرد:   بسیاری از کشورها دنیا و شهرهای بزرگ از آبهای سطحی برای توسعه پایدار شهری استفاده می‌کنند و در مواقع بحران آب برای آبیاری استفاده می‌کند.

مرشدی عنوان کرد: این روند در خصوص شهر اهواز بسیار کند انجام می شود و انجام آن نیاز به عزم جهادی دارد .

وی گفت: برای این کار دفع آبهای سطحی در شهر اهواز علیرغم مشکلاتی که وجود دارد اما مزایای خوبی هم در کنار آن دیده می‌شود.

وی در ادامه بیان کرد: شبکه زهکشی اصلی کانون را داریم و محلات در طول شبکه زهکشی گسترده شدن حداقل در فاز اول می شود با یک طرح جامع و کامل آب‌های سطحی شبکه اصلی را به کارون  متصل کرد.

مرشدی عنوان کرد: در اهواز نیز دو شعبه شبکه زهکش وجود داشت  که از اطراف کارون وارد می‌شد آنها می‌توانستند شبکه دفع آبهای سطحی و جریان های فرعی را  به زهکش اصلی منتقل کنند اما متاسفانه تغییر کاربری و عدم آگاهی مدیران شهری در دوره‌های گذشته سبب این مشکلات  شده است.

شهردار اهواز در گفتگو با خبرنگار آراس اظهار داشت: اکنون آب های سطح در شهر اهواز اتوماتیک وارد شبکه فاضلاب می‌شود.

وی افزود:  اگر بخواهیم این موضوع را اصلاح کنیم خودتان تصور کنید برای راه اندازی شبکه دفع آبهای سطحی را ایجاد کنیم و مثلاً آبی که در حیاط، ناودان، پشت‌بام خانه‌ها از فاضلاب حجم بسیار بالایی است.

موسی شاعری بیان کرد: برای اجرای اینچنین پروژه باید کل اهواز شخم زده شود، در نتیجه یک عزم ملی می‌طلبد و خارج از توان مدیریت شهری است.

وی تصریح کرد: کاری که ما باید انجام دهیم و انجام می دهیم این است که در نقاط بحرانی شروع به جمع آوری آب های سطحی از خیابان ها، پارک‌ها و معابر  لوله گذاری کنیم و کانال بزنیم که تا جایی که بودجه اجازه دهد این کار را انجام خواهیم داد.

شهردار اهواز گفت: با راه اندازی این کانال ها آب‌ها مستقیم به رودخانه هدایت می شود.

شاعری خاطر نشان کرد: اگر شبکه فاضلاب اصلاح نشود آب باران از محل بخش زیادی از ساختمانها ما وارد شبکه فاضلاب می‌شود اگر این مسئله حل شود ۷۰ درصد آب ها از بین خواهد رفت.

رییس مرکز بهداشت استان خوزستان اظهار کرد: وضعیت بارندگی اخیر از نظر بهداشتی بسیار متفاوت با سیل سال جاری و میزان آلودگی بسیار بالا بوده است.

وی افزود: جلسه اضطراری شورای سلامت استان برگزار و احکام خوبی در این راستا صادر شد.

مهدی حسینی زاده بیان کرد: در این راستا تمامی  شهرداران موظف شدند بعنوان معین شهر های آسیب دیده برای کاهش سطح آلودگی تلاش کنند.

رییس مرکز بهداشت استان خوزستان تصریح کرد: کار های خوبی در این راستا در حال انجام است که آهک پاشی و لایروبی با کمک کارشناسان بهداشت از جمله  این کارها می باشد.

وی افزود: مردم در صورت ملاحظه آلودگی به مراکز بهداشت مراجعه و همچنین برای عدم شیوع بیماری های ناشی از این آلودگی به نکات بهداشتی توجه کنند.

حسینی زاده خاطر نشان کرد: شبکه بهداشت حق دارد در صورت مشاهده کم کاری برخی نهاد ها و در خطر افتادن بهداشت  عمومی از دستگاه ها شکایت کنند.

اینکه پس از هر بارندگی فاضلاب به خیابان‌های اهواز سرازیر شود و سلامت مردم این شهر را تهدید کند و مدیران شهرداری و آبفای اهواز تقصیر کار را به گردن یکدیگر بیندازند هیچ مشکلی را حل نمی‌کند بلکه عذر بدتر از گناه هم است، اهواز نیاز به شبکه جمع‌آوری آب‌های سطحی دارد و مدیران شهری و آبفای اهواز موظف به برطرف کردن این مشکل هستند. پیداست که اگر نخواهند به مسئولیت قانونی خود عمل کنند باید در برابر قانون پاسخگو باشند. از طرفی دادستان اهواز نیز باید به عنوان مدعی‌العموم به این قضیه که با جان و سلامت مردم سروکار دارد ورود کرده و با مقصران موضوع برخورد کند، این‌گونه شاید اندکی از تألمات روحی مردم کمتر شود.
نظرات بینندگان
آخرین اخبار