قریب یک سال از انتصاب سیدحکمت موسوی به عنوان مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری خوزستان می گذرد. جستجو در بخش های اجتماعی و میراثی خبرگزاری های مختلف نشان می دهد وی که پیش از این عهده دار معاونت این اداره کل بوده است حتی یک بار هم با اهالی رسانه استان به عنوان نمایندگان افکار عمومی نشست خبری برگزار نکرده است.
به طوری که حتی جلسه معارفه مدیرکل در سکوت خبری و بدور از چشم های وجدان عمومی جامعه برگزار شد. در این زمینه باید مدیرکل میراث فرهنگی استان خوزستان را رکورد دار در عدم برگزاری نشست خبری با رسانه ها لقب داد. این در حالی است که مدیرکل سابق میراث فرهنگی استان خوزستان به فاصله کمتر از یک سال دو نشست هم اندیشی با مدیران مسئول رسانه ها و دو نشست خبری با خبرنگاران را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است.
این روزها که تحریم های ظالمانه و یک جانبه آمریکا و همدستانش در اروپا دولت را در فروش و وصول درامدهای نفتی با تنگاهای شدیدی روبرو کرده است همه کارشناسان اقتصادی یکی از راه های جبران این نقصان را اتکا به ظرفیت های ملی و بومی می دانند.
درآمدهای ناشی از توسعه صنعت گردشگری نیز برای استانی همچون خوزستان با قابلیتها و پتانسیلهای فراوان در حوزههای مختلف گردشگری و توریسم اعم از توریسم فرهنگی، طبیعی، مذهبی و سلامت که جزو استان های پیشرو در کشور استذ میتواند یک منبع درآمد پایدار و مناسب تلقی شود.
طبق پیشبینی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) تجارت بینالمللی دنیا تا سال 2020 در اختیار صنعت گردشگری قرار خواهد گرفت كه سهم كشورهای در حال توسعه از این صنعت به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
اما در یک سال گذشته که تحریم ها شدت گرفته است به همان نسبت پویایی و تحرک در اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان خوزستان به محاق رفته است. برگزاری یک جشنواره در تهران و حضور در نمایشگاه اشتغال و کارافرینی را می توان تنها دستاورد اداره کل میراث فرهنگی استان در یک سال اخیر دانست.
جشنواره هایی که بدون برنامه، بدون کارکرد مشخص در اهداف میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و بدون ساختار منسجم یک شبه بالا می آیند و نهایتا با ثبت تصویر چند مسئول سیاسی در ردیف اول آنها به اتمام می رسند تا نشان دهند که در بر همان پاشنه ای می چرخد که مدیران میراث فرهنگی استان بر آن اصرار دارند و نه تنها منتج به نتیجه نمی شود که حتی از دل این جشنوراه های بعضا بی خاصیت سودی هر چند اندک عاید گردشگری استان نمی شود.
پر واضح است که ماندن در پست مدیرکلی و یا معاون مدیرکل برای آقایان ارجح است تا به پرداختن به مقوله گردشگری؛ وگرنه اگر نه این بود که در این سال ها که خوزستان مقصد گردشگری کشور همسایه عراق شده است کاری از پیش می بردند و طرحی نو در می انداختند، هنوز زیرساخت های گردشگری در استان خوزستان از ابتدایی ترین امکانات محرومند. جشنواره گردشگری خوزستان که چندی پیش در تهران برگزار شد آنقدر ضعیف بود که فقط در همان سطح اینکه آقای مدیرکل و دوست معاونش به تهران گزارش دهد که یک جشنواره برگزار شد ارزش داشت.
عدم بهره گیری از تردد و حضور میلیونی زائرین اربعین حسینی در ایام اربعین حسینی در راستای آشنایی زوار با ظرفیت های گردشگری مذهبی را نیز باید به عنوان یکی از ضعف های مشهود اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان دانست.
به طوری که وقتی خبرنگار آراس از یکی از معاونان این اداره کل عریض و طویل از علت عدم حضور میراث فرهنگی در پایانه های مرزی چذابه و شلمچه و لزوم بهره گیری از این فرصت تاریخی برای معرفی ظرفیت های گردشگری مذهبی استان خوزستان پرسش می کند با این پاسخ سطحی مواجه می شود که اربعین را دولتی نکنید! شگفتا
این در حالی است که اربعین یک سفر معنوی است، در کنار ثمرات معنوی که دارد که خواه و ناخواه تبادلات فرهنگی و اقتصادی بسیاری برای زائران به همراه داشته است، در گردشگری مذهبی شهرهای مرزی فرصت و پتانسیل قوی دارند در جهت پیش برد اهداف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی انتقال اهداف مذهبی دارند؛ سالانه میلیونها دلار درآمد ارزی از این راه حاصل می شود.
اگر از جنبه های گردشگری به این رویداد نگاه کنیم، درخواهیم یافت که این پیاده روی، یک موقعیت و رویداد فرصت آفرین است؛ باید زمینههای بینظیر این اتفاق بزرگ مذهبی و تفریحی را بررسی کرد و از پتانسیلهای فوق العاده آن بهرمند شد. اما در این زمینه اثری از تحرک و پویایی در اداره کل میراث فرهنگی استان در اربعین امسال شاهد نبودیم. حتی از برپایی یک موکب مختصر نیز در این دو مزر دریغ شده بود.
شگفتا گردشگری مذهبی اربعین می توانست فرصتی طلایی برای شهرهای مرزی از جمله آبادان، خرمشهر ، سوسنگرد ، اهواز ، اندیمشک و... باشد؛ چرا که با حضور مردم در مناطق مرزی و حاشیهای کشور میتوان شاهد بهبود شرایط اقتصادی مردم در مناطق مرزی و محروم کشور باشیم. اما این فرصت به مانند سایر فرصت هایی دیگر از سوی این اداره کل دست رفت.دایرکردن نمایشگاههایی در کنار ایستگاههای صلواتی و ارائه خدمات فرهنگی میتواند پیشنهاد خوبی در جهت رسیدن به توسعه اقتصادی زیر سایه گردشگری مذهبی باشد.
به گفته استاندار خدوم و پرتلاش استان خوزستان بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در ایام اربعین از مرزهای خوزستان تردد کرده اند؛ از یک یا دو ساعت تا 24 ساعت برای طی کردن مراحل قانونی عبور از مرز در شهرهای مرزی ماندگار میشوند؛ ارائه خدمات برای رفاه حال زائرین و ایجاد مهمانسرا و مهمانخانهها و حتی هتل میتواند موجب توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال در شهرهای مرزی و حاشیه ای کشور داشته باشد . امری که اثری از برنامه ریزی برای تحقق آن در اداره کل میراث فرهنگی استان مشاهده نکردیم.
استفاده از ظرفیتهای گردشگری اربعین در استان آوردههای سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی به همراه دارد؛ در این بین نقش جمهوری اسلامی ایران در بخش مسافر و اربعین از دو جهت قابل اعتنا است یکی زائرین داخلی و دیگری زائرین خارجی که این تعداد از مرز جمهوری اسلامی ایران به عراق سفر میکنند؛ این ظرفیت بسیار عالی در حوزه گردشگری اربعین است.
در پایان در نظر داشته باشیم، ظرفیت های این حوزه برای گردشگری امری مسلم است اما رسیدن به آن تنها با روزمرگی رخ نمیدهد و در حوزه اجرایی نیاز به برنامه ریزی و هدف گذاری کوتاه و بلند مدت دارد امری که تاکنون از اداره کل میراث فرهنگی شاهد نبوده ایم