به گزارش آراس:
هرکدام از فعالیتهای ورزشی چه در سطح مبتدی و یا در سطح حرفه ای به درصدهای متفاوتی از تمامی یا اکثر فاکتورهای آمادگی جسمانی مرتبط و درحقیقت وابسته است.
در این بین ، قدرت ، سرعت ، چابکی ، انعطاف پذیری ، توان واستقامت قلبی عروقی جایگاه ویژه تری نسبت به سایر دوستانشان دارند.
تمرینات پلایومتریک به 3 مفهوم سرعت ، قدرت و توان قرابت بیشتری دارند.
اگر 1 ورزشکار مبتدی در طی سالهای متمادی ورزش خویش ، تا زمانی که ورزشکاری حرفه ای لقب بگیرد ، درطی تمریناتش بتواند ارتباطی منطقی و موثر مابین افزایش قدرت و سرعت برقرار کند ، در حقیقت توان یا قدرت انفجاری خویش را به نحو مطلوبی افزایش داده است.نام دیگر توان ، قدرت انفجاری و در اصطلاح عامیانه شتاب یا کندن میباشد ( اصطلاحا کار انجام شده در واحد زمان را توان گویند و اگر بتوان با تمرینات توانی در کمترین زمان ممکن کار بیشتری انجام داد بدین معنی است که آن ورزشکار از توان بالاتری برخوردار است ) اگر ورزشکاری بتواند به قدرت بوجود آمده سرعت ببخشد ، میتوان گفت توان آن ورزشکار افزایش پیدا کرده است. تا آنجایی که میگویند :
توان = قدرت * سرعت
همانگونه که:
6 = 2 * 3
پس بدین ترتیب ، توان باافزایش قدرت و سرعت بطور منطقی و با برنامه توسط مربیان کارکشته ، افزایش پیدا میکند.
1 راه دیگر نیز برای افزایش توان وجود دارد که آن انجام تمرینات جهشی و پرشی خاصی است که بصورت قدرتی ولی همراه با سرعت اجرا میشوند که عمدتا همراه با وزن بدن صورت میپذیرند و آنها را تمرینات توانی مینامند . شاخص ترین آنها تمرینات پلایومتریک میباشند که در 5 سطح مختلف انجام میپذیرند .سطح 1 تمرینات ابتدایی و ساده تر و سطح 5 پیچیده ترین و مشکلترین تمرینات را شامل میشود.
اگر بخواهیم تمرینات پلایومتریک را به خاطر بیاوریم تمرینات با استپ ، مانع و تمرینات پرشی و جهشی با استفاده از آن موانع و استپ ها در ذهن ها نقش میبندد.
تمرینات پلایومتریک را نمیتوان در هر سنی انجام داد و میبایست بدن در سطح مناسبی از آمادگی جسمانی قرار داشته باشد و قبل از آن تمرینات گرم کردن عمومی و اختصاصی بدن بخوبی صورت پذیرفته باشد و آن ورزشکار سابقه تمرینی را همراه خود یدک کشیده باشد . در سنین نونهالی و نوجوانی تمرینات خاصی از پلایومتریکها را میبایست انجام داد و نمیبایست وارد سطوح بالای این تمرینات شد.
پس از آنکه در سنین بالاتر حجم و قدرت عضلات بواسطه بالاتر رفتن سن و انجام تمرینات قدرتی با وزنه و...افزایش یافت ، آنگاه سطوح پیشرفته تری از این تمرینات را میتوان در دستورکار طبق برنامه های اصولی و زمانبندی شده قرار داد.
در کشورهای صاحب علم بدنسازی ، دانش بی حد و مرز پلایومتریکها همچون ابزاری قدرتمند در جهت رسیدن به قله های قهرمانی مورد استفاده قرار میگیرد . اگر میخواهید کاربرد بالای این تمرینات را ببینید ، درورزشکارانی که در نحوه اجرای فعالیتشان پرش و جهش و شتاب نقشی اساسی و حیاتی تر دارد میتوانید نمونه بارز این تمرینات را مشاهده کنید.
بسکتبال ، والیبال ، دوهای سرعت ، ژیمناستیک و بوکس ورزشهایی هستند که میتوانید بیش از سایر ورزشهای دیگر ، به عینه اثرات این گونه تمرینات توانی را لمس نمایید.
نویسنده....محسن بابادی....اهواز