دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۳ | Monday , 09 June 2025
کد خبر: ۵۲۸۵
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۹ - ۰۲ مرداد ۱۳۹۵

مصطفی رحماندوست: فضای مجازی مانع مطالعه کودکان و نوجوانان نیست!

نویسنده حوزه کودک و نوجوان گفت: در ادبیات کودک و نوجوان باید از امکانات دیداری و شنیداری و فضای مجازی بهره گرفت و ثابت شده است که این ابزارها مانع مطالعه این قشر نیستند.
صبحانه پرس-سرویس فرهنگی-مصطفی رحماندوست در آیین گشایش هم اندیشی فعالان حوزه کودک و نوجوان استان فارس با عنوان مسیر کودکی که در شیراز برگزار شد،بیان کرد: به وضوح در کشورهای دیگر که ادبیات کودک در آنها جایگاه ویژه و مناسبی داردمی بینیم که علیرغم استفاده بیشتر از فضاهای مجازی و امکانات دیداری و شنیداری، کودکان و نوجوانان از کتاب دور نشده اند.

وی افزود: یکی از راه های نهادینه کردن کتاب خوانی و مطالعه در بین کودکان و نوجوانان لذت مند کردن مطالعه و آیین مندی کردن آن است.

رحماندوست بیان کرد: لذت مند کردن کتابخوانی برای کودکان و نوجوانان با قصه گویی و شعر خوانی امکان پذیر است که نخستین قدم برای مطالعه کودک و نوجوان مطالعه شعر و داستان است.

وی اضافه کرد: برای نهادینه کردن فرهنگ مطالعه در کودکان و نوجوانان باید برنامه ریزی زمانی، لذت مند کردن مطالعه و بهره گیری از قالب های مختلف مد نظر قرار گیرد.

او ادامه داد: متاسفانه ادبیات شفاهی ما در حوزه کودکان و نوجوانان پویا و فعال نیست و ظرفیت پدربزرگ ها و مادربزرگ ها برای ترغیب و تشویق به قصه گویی مغفول مانده است.

رحماندوست با اشاره به کم بودن شمارگان و انتشار کتاب برای کودکان و نوجوانان در کشور عنوان داشت: متاسفانه مردم ما عادت به ادبیات مکتوب دارند و از ادبیات شفاهی غافل شده اند.

این نویسنده حوزه کودک و نوجوان معتقد است: مشکل اصلی ادبیات کودک و نوجوان در پیوند با خانواده ها است که هم اینک این مشکل در کشور ما شناخته شده اما حل نشده است در حالی که دیگر کشورها از این مرحله عبور کرده اند.

 فرار از مطالعه 

رحماندوست افزود: به دلیل اینکه هیچ احساسی نیازی به کتابخوانی و مطالعه در کشور وجود ندارد، بیان بسیاری از مسائل بهانه ای برای فرار از مطالعه است.

وی گفت: متاسفانه امروز در برخی از حوزه ها احساس نیاز به مطالعه وجود ندارد که این یکی از مشکلات کشور ماست.

او بیان کرد: باید به واسطه بهره گیری از راه های مختلف اقشار مختلف مردم را به حضور در کتابخانه ها ترغیب و تشویق کنیم که دعوت به کتاب و کتابخوانی باید استمرار و تداوم داشته باشد.

 توجه ویژه به کودکان و نوجوانان در کتابخانه های عمومی فارس

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان فارس نیز گفت: تلاش ما در کتابخانه های عمومی فارس بر این است تا بتوانیم در بخش سخت افزاری و نرم افزاری توجه ویژه ای به بخش کودک و نوجوان داشته باشیم لذا در این زمینه ایجاد، تجهیز و بهسازی کتابخانه ها را در دستور کار ما قرار دارد.

سعیده ابراهیمی افزود: در بخش نرم افزاری و روش های ارتقای فرهنگ مطالعه و شیوه های علاقه مندسازی کودکان به آن با بهره گیری از روش های علمی و تخصصی در اولویت برنامه های ما در استان قرار دارد.

وی با اشاره به نخستین هم اندیشی فعالان حوزه کودک و نوجوان فارس با عنوان'مسیر کودکی' در شیراز بیان کرد: هم اندیشی فعالان حوزه کودک و نوجوان فارس به ارایه راهکارهای نهایی برای ارتقای برنامه ها و فرایندهای کتابخانه های کودک و نوجوان استان می پردازد.

ابراهیمی اظهارداشت: در این برنامه استانی، شیوه های توانمندسازی کتابداران کودک و نوجوان همچنین چگونگی تدوین سیر مطالعاتی این بخش از جامعه انسانی در کتابخانه های عمومی با هدف ارتقای سرانه مطالعه به بحث و تبادل نظر گذاشته شده است تا بتوانیم با اطلاعات دقیق برای ترویج مطالعه در این قشر در استان برنامه ریزی کنیم.

نخستین هم اندیشی فعالان حوزه کودک و نوجوان تا یکشنبه سوم مردادماه 95 با برپایی کارگاه با حضور قصه گویان، کتابداران، نویسندگان، مترجمان، تصویرگران، هنرمندان تئاتر، پژوهشگران، منتقدان و روان شناسان پیرامون چالش های فعالیت در حوزه کتاب کودک و نوجوان و نیاز امروز کودکان و نوجوانان جامعه ما در شیراز ادامه دارد.

نظرات بینندگان
آخرین اخبار