شنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۴:۰۵ | Saturday , 26 July 2025
کد خبر: ۳۱۰۰
تاریخ انتشار: ۱۷:۰۴ - ۰۸ تير ۱۳۹۵

دستور كار جدید دولت؛ تغيير استانداران

روز يكشنبه، ششم تيرماه، هيات‌دولت به ترتيب به محمدرضا‌صالحي و سيدعلي‌اكبر پرويزي به عنوان استانداران جديد استان‌هاي‌خراسان شمالي و خراسان‌جنوبي رأي اعتماد داد.
صبحانه پرس-  تغيير استانداران، شايد در ارديبهشت‌ماه و با بركناري عبدالحسن‌مقتدايي، استاندارخوزستان كليد خورد و در نهايت محمدحسين‌مقيمي، معاون سياسي وزارت‌كشور به آن اذعان كرد. 

هفته گذشته، مقيمي بابيان اينكه تغيير استانداران در دستوركار وزارت‌كشور قرارگرفته، تصريح كرد كه اين تغييرات محدود خواهد بود و به‌تدريج صورت خواهد گرفت؛ اما گذشت سه سال از فعاليت استانداران، زمان مناسبي است كه وزيركشور كارنامه استانداران را بالا و پايين كند و نسبت به موفقيت استانداران در انجام ماموريت‌هاي محوله اعلام نظر نمايد. 

اگر تغيير استاندارخوزستان، با تمام حاشيه‌هاي آن را نخستين تغيير تلقي كنيم، قرعه تغييرات بعدي به نام استان‌هاي خراسان‌شمالي و خراسان‌جنوبي افتاد. تغييراتي كه روز يكشنبه رسانه‌اي شد و به زودي شاهد برگزاري مراسم توديع و معارفه استانداران قديم و جديد خواهيم بود؛ اما در وهله نخست، اين سوال مطرح مي‌شود كه فعالان سياسي اين تغييرات را چطور ارزيابي مي‌كنند و سوال دوم كه شايد به‌مراتب مهم‌تر باشد، آن است كه نام چه استان‌هاي ديگري در ليست وزارت‌كشور براي تغيير قرارگرفته است؛ ليستي كه به گفته معاون سياسي وزيركشور تا نهايي شدنش، جزئیاتي از آن به بيرون درز نخواهد كرد!

استاندار پروازي!

روز يكشنبه، ششم تيرماه، هيات‌دولت به ترتيب به محمدرضا‌صالحي و سيدعلي‌اكبر پرويزي به عنوان استانداران جديد استان‌هاي‌خراسان شمالي و خراسان‌جنوبي رأي اعتماد داد. 

محمدرضاصالحي كه عازم ساختمان استانداري‌بيرجند خواهد شد، دبيري كاروان دولت تدبير و اميد، مشاور نهاد رياست‌جمهوري و وزارت‌كشور، سرپرستي استانداري‌هاي بوشهر و مازندران، معاون سياسي استانداري‌هاي بوشهر و مازندران، فرمانداري گرگان و بندرلنگه را در كارنامه دارد و سيدعلي‌اكبر پرويزي نيز كه كرسي استانداري خراسان‌شمالي را به صالحي سپرده، به بجنورد خواهدرفت و جايگزين وجه‌ا... خدمتگزار خواهدشد. 

پرويزي نخستين استاندار بومي خراسان‌شمالي بود و فرمانداري و شهرداري زادگاه خود، اسفراين را در پيشينه دارد؛ اما اگر مشت را نمونه خروار بگيريم، مهدي‌آيتي از فعالان سياسي استان خراسان‌جنوبي، از بركناري خدمتگزار و جايگزيني پرويزي خوشنود به نظر مي‌رسيد. آيتي، دليل اين امر را نه نصب پرويزي كه بركناري خدمتگزار قلمداد مي‌كند. مهدي‌آيتي دربيان عملكرد استاندارسابق خراسان‌جنوبي گفت: «آقاي وجه‌ا... خدمتگزار هيچ نقطه مثبتي در كارنامه اجرايي استانداري خراسان‌جنوبي از خود به‌جاي نگذاشت و نارضايتي عمومي هم از او در طول مدت خدمتش چشمگير بود.» 

وی افزود: «خدمتگزار، استاندار پروازي بود كه حاضر نشد براي زندگي به اين استان نقل‌مكان كند. اوقات بسياري را در تهران و كرج زندگي مي‌كرد. خانواده او هم در كرج ساكن بودند.» اين فعال سياسي اصلاح‌طلب در دلايل عدم‌رضايت از دوران استانداري خدمتگزار، گفت:«آقاي‌خدمتگزار هيچ قدمي در راستاي مديريت، برنامه‌ريزي، افزايش رضايت عمومي، انجام طرح‌هاي توسعه ملي و منطقه‌اي برنداشت و اساسا تمايلي هم به ماندن و فعاليت در اين استان نداشت.» 

آيتي تصريح كرد: «آقاي خدمتگزار دائما چشم به استانداري‌البرز داشت. او به دليل اينكه سابقا فرمانداركرج بود و ازقضا نسبت خانوادگي هم با وزيركشور دارد، تمايل وافري به استانداري‌البرز داشت. وزيركشور هم براي تحقق اين امر تلاش كرد اما به جهت مخالفت‌هاي مردمي آن استان، آقاي‌رحماني‌فضلي موفق نشد كه آقاي‌خدمتگزار را به استانداري‌البرز منصوب كند. بعدازآن، آقاي‌خدمتگزار به خراسان‌شمالي رفت اما در آنجا هم با مخالفت مردمي مواجه شد.»

آيتي اضافه كرد: «اما اين بخت مردم فقير، محروم و دورافتاده خراسان‌جنوبي بود كه يك نيروي غيربومي كه هيچ علاقه‌اي به خراسان‌جنوبي نداشت و حتي حاضر نبود در بيرجند سكونت كند، به استانداري‌اش منصوب شود.»

چرا استاندار غيربومي؟!

مهدي‌آيتي در تشريح عوامل بركناري وجه‌ا... خدمتگزار گفت: «اين كارنامه ضعيف، باعث شد در چند مرحله طومارهايي امضا شود و نارضايتي‌ها به سطوح بالاي دولت منتقل شود. همين امر موجب شد بازرسان دولت براي تهيه گزارش به خراسان‌جنوبي بيايند و تاجايي هم كه من اطلاع دارم، آقاي‌خدمتگزار از نظر رتبه‌بندي، پايين‌ترين رتبه را در ميان استانداران كشور كسب كرد. درنتيجه دولت به اين نتيجه رسيد كه او را بركنار كند.» 

مهدي‌آيتي ضمن بيان اين موضوع كه بايد منتظر آغاز فعاليت‌هاي سيدعلي‌اكبر پرويزي ماند، از اينكه تا به امروز و بعد از گذشت قريب به ۱۳ سال از تاسيس استان‌خراسان‌جنوبي، استانداربومي براي اداره اين استان كشور منصوب نشده، عميقا ابراز نارضايتي كرد. 

او در اين زمينه گفت: «بايد اين سوال را مطرح كرد كه چرا از زمان تاسيس استان‌خراسان‌جنوبي، هيچ دولتي حاضر نشده استاندار بومي براي اين استان انتخاب كند؟ استاني كه مديران و نخبگان بومي و شايسته‌اي براي اداره آن وجود دارد!» از سوي ‌ديگر، محمدصادق جوادي‌حصار، از فعالان سياسي استان‌خراسان‌رضوي، با اشاره به عملكرد استاندارسابق خراسان‌شمالي، گفت: «سيدعلي‌اكبر پرويزي، تعامل خوبي با مجموعه‌هاي سياسي داشت. البته تحت شرايط و اقتضائات منطقه‌اي كه بايد رعايت مي‌كرد اما درمجموع مي‌شد در رفتار استانداري‌خراسان‌شمالي، رگه‌هايي از خط‌مشي اعتدالي دولت را مشاهده كرد.»

تغيير استاندار خراسان‌رضوي؟!

از تغيير استانداران خراسان‌شمالي‌و‌جنوبي كه بگذريم، اين سوال به ذهن متبادر مي‌شود كه نام كدام استاندار از ليست استانداران دولت‌يازدهم خط خواهد خورد؟! بعد از انتخابات مجلس‌دهم، فعالان سياسي خراسان‌رضوي كه از انتصاب عليرضا‌رشيديان به استانداري اين استان در سال ۹۲ ناراضي بودند، بار ديگر صداي مخالفت خود را براي ادامه كار رشيديان بلند كردند تا شايد در سير تغيير استانداران، استاندار جديدي براي خراسان‌رضوي معرفي شود. 

محمدصادق جوادي‌حصار، از اعضاي شوراي‌مركزي حزب‌ اعتمادملي درباره ضرورت تغيير استانداران به «آرمان» گفت: «تغيير استانداران يك ضرورت و مطالبه منطقه‌اي است. برخي از استانداران در شرايطي منصوب شدند كه براي دولت مطلوب نبود. انتخاب استانداران بايد با نماينده منطقه در مجلس هماهنگ مي‌شد و به‌نوعي تعامل بين دولت و مجلس بود. تا حدودي بايد اين ضرورت‌ها را درك كرد اما در پاره‌اي از موارد به‌هيچ‌وجه اتفاق مناسبي رخ نداد. ازجمله در خراسان رضوي.» 

جوادي‌حصار افزود: «انتخاب استاندارفعلي خراسان‌رضوي، انتخاب شخص وزيركشور بود. آقاي‌رشيديان ازنظر جاذبه‌هاي مديريتي موفق نبوده و نتوانستند مجموعه‌هاي مختلفي كه در استان هستند را با دولت همسو نگاه‌ دارند. حتي ستادهاي آقاي‌رئيس‌جمهور در اين استان جزو منتقدان آقاي‌رشيديان هستند و دل‌خوشي از او ندارند و معتقدند كه استاندارفعلي خراسان‌رضوي، حتي برنامه‌هاي دولت را هم محقق نكرده و نمي‌كند.» 

اين فعال‌سياسي اصلاح‌طلب اضافه كرد: بدون‌تعارف، اگر درانتخابات پيش روي رياست‌جمهوري، بخشي از استانداران و فرمانداراني كه الآن مشغول فعاليت هستند، همچنان به كار خود ادامه دهند، بعيد مي‌دانم كه دولت حتي بتواند وظايف خود را در برگزاري انتخابات انجام دهد و كار دولت بسيار سخت خواهد شد كه بتواند انتخاباتي سالم و معطوف به مطالبات اجتماعي و ملي برگزار كند. به همين دليل، اگر دولت در تغيير برخي استانداران و فرمانداران كوتاهي كند، هزينه سنگيني را متحمل خواهدشد.»

محافظه‌كاري دولت!

جوادي‌حصار در پاسخ به اين سوال كه آيا دولت به دليل نگراني جناح‌هاي مخالف، دست به تغيير برخي استانداران نمي‌زند، گفت: «دولت از ترس مرگ خودكشي مي‌كند! از ترس اينكه نصب استاندار اعتدالي يا اصلاح‌طلب، صداي مخالفان دولت را بلند كند، فراربه‌جلو مي‌كند. مگر در دولت‌هاي قبل استاندار اصلاح‌طلب در خراسان‌رضوي نبوده است؟ دولت بايد اقتدار خود را در منطقه حفظ كند. معنا ندارد كه استاندار دولت در خراسان باشد اما چشم و گوش او به جاي دولت، به سمت ديگري باشد. اين چه نماينده دولتي است؟! ما درگذشته استانداراني داشتيم كه تعامل بسيارخوبي با طيف‌هاي مختلف، با نمايندگي ولي‌فقيه در استان و آستان قدس‌رضوي داشتند. يكي از بهترين اين استانداران، آقاي علي‌جنتي بود. دولت با همان رويكردي كه آقاي‌جنتي استان خراسان‌رضوي را اداره كرد، استاندارجديدي براي خراسان‌رضوي انتخاب كند». القصه، بايد منتظر نشست و ديد كه آيا وزارت‌كشور دست از محافظه‌كاري برخواهد داشت و استانداراني كه با دولت و برنامه‌هاي آن همدل و همراه نيستند را كنار خواهد زد يا تغييرات در استانداران، جزئي خواهد بود و آن‌طور كه بايد تاثيرگذار نخواهد شد!


نظرات بینندگان
آخرین اخبار