گروه رسانه ای آراس- خروج انگلستان از اتحادیه اروپا میتواند تاثیرات زیادی بر اقتصاد ایران و جهان داشته باشد اما مسائل داخل ایران بسیار با اهمیت تر از چنین مسائلی هستند. اگر بتوانیم صنایع کشورمان را در پسابرجام و با لغو تحریمها سامان بخشیم، مسائل خارجی به صورت خودکار بهبود مییابند.
به طور کلی میتوان گفت خروج انگلستان از اتحادیه اروپا نه تنها ضربه ای به اقتصاد ایران وارد نمیکند، بلکه یک فرصت است تا بتوانیم در بازار های اروپایی نفوذ خود را بیشتر کنیم. به هر حال با این خروج، قدرت اقتصادی انگلستان در کشورهای اتحادیه اروپا کمتر میشود و شاید این قدرت در کشورهای خاورمیانه و آسیایی نیز کاهش پیدا کند.
ثاثیرات خروج انگلستان از اتحادیه اروپا را میتوانیم در ارز یورو و قیمت نفت و طلا مشاهده کنیم، چرا که در روز اول سه درصد از ارزش یورو کاسته شد. بعضیها بیم این را دارند که با توجه به اینکه از ارزش یورو کاسته شده است این مساله روی قیمت نفت و صادرات نفتی ایران تاثیر به سزایی دارد، چرا که در چند روز گذشته وزیر نفت اعلام کرد از این پس باید همه معاملات نفتی ایران با ارز یورو صورت گیرد.
باید گفت قیمتهای جهانی بر اساس دلار آمریکا در نظر گرفته میشوند، بنابراین ما با یورو معامله نمیکنیم و همه معاملاتمان به دلار است و تنها بعضی از معاملات به یورو صورت میگیرد. از نظر اقتصادی ارتباط ایران با اروپاییها هیچ تفاوتی با گذشته ندارد. به این دلیل که انگلستان از نظر تجاری و بازرگانی همیشه سیاست های مخصوص به خود را داشته و این سیاست ها در صورت عضویت یا عدم عضویت در اتحادیه اروپا تغییری نمیکند.
به طور کلی ما به دنبال همکاری با کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، سوئد و کشورهای اسکاندیناوی هستیم. با توجه به اینکه این کشورها دارای اقتصاد قدرتمندی هستند احتمال اینکه تاثیرات زیادی از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا بپذیرند بسیار کم است. همچنین تغییر در شاخص های بورس و قیمت کالاهای با اهمیت در سراسر دنیا هیجانی نیست و معتقدم این کاهش ها و تغییر قیمت ها پایدار خواهد بود. به هر حال انگلستان و متحد اصلی خود یعنی آمریکا تا حدودی ۵۰ درصد اقتصاد جهانی را در اختیار دارند و مسلما خروج انگلستان از اتحادیه اروپا و کاهش ارزش ارزهای مهم مانند پوند و یورو در اقتصاد جهانی تاثیر گذار است.
اکنون نمیتوانیم پیش بینی کنیم این اقدام انگلستان، اثرات مثبت و منفی بر اقتصاد ما دارد یا خیر؟ بلکه باید مدت زمانی از این اقدام بگذرد تا بتوانیم تاثیرات آن را ببینیم. البته این اقدام انگلستان میتواند فرصت خوبی برای کشور هایی مانند ایران باشد تا اقتصاد خود را سامان دهند. به این دلیل که برجام در حقیقت به دلیل مشکلاتی که با آمریکا داشتیم به سمت اروپا و اعضای اتحادیه اروپا حرکت کرده است.
با توجه به اینکه انگلستان از اتحادیه اروپا خارج شده هم اکنون ایران میتواند با کشورهای اروپایی راحتتر از گذشته ارتباط داشته باشد. بنابراین فرصت مناسبی برای کشور هایی مانند ایران است که بتوانند با کشور های اروپایی همکاری های اقتصادی بیشتری داشته باشند. از طرف دیگر، اقتصاد انگلستان از این خروج ضربه زیادی میخورد. بسیاری از تحلیلگران از این اقدام شهروندان انگلیسی شوکه شدند و تصور نمیکردند مردم به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا رای دهند.
علی نقیب