گروه رسانه ای آراس - صبحانه پرس:
طرح دادگاه ویژه زنان در راه مجلس
نماینده تهران در مجلس خبر داد: طرح بررسی پرونده مسائل و مشکلات قضایی زنان با حضور قضات زن در آیندهای نزدیک تقدیم مجلس میشود.
سهیلا جلودارزاده به ایرنا گفت: ما اکنون طرحی در دست بررسی داریم که بر اساس آن دادگاههای ویژه زنان تشکیل شود. دادگاه خاص خانواده داریم، اما دادگاه ویژه زنان نداشتهایم که به همین منظور طرحی را در دست بررسی داریم تا بتوانیم پس از تقدیم کردن به مجلس، مسیری امن برای حضور زنان در دادگاه ایجاد کنیم. جلودارزاده گفت: بسیاری از زنان دچار درگیریها و گرفتاریهای مختلف در حوزه اقتصادی و خانوادگی میشوند و متأسفانه در مسیر دادگاه با مشکلات جدی تری مواجه میشوند که ما میخواهیم با تشکیل این دادگاه ویژه زنان، مسیری امن برای رسیدگی به دعاوی آنان ایجاد شود.
جلودارزاده در خصوص اینکه آیا ما میتوانیم قاضی زن هم داشته باشیم، گفت: اگر میخواهیم دادگاه مربوط به زنان داشته باشیم باید این موانع فقهی مورد بررسی قرار گیرد البته در مورد قضاوت زنان اینکه زن نمیتواند قاضی شود، قول مشهور است و ما نص صریحی در این زمینه نداریم. جلودارزاده با بیان اینکه موضوع قضاوت زنان را نیز در قالب طرح به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهیم کرد، گفت: در دادگاه ویژه زنان باید بانوان قاضی باشند تا مسیر احقاق حق آنان نیز اصولیتر پیگیری شود.
حضور 17 نماینده زن در مجلس دهم اگرچه سبب رکوردداری این مجلس از حیث حضور زنان و افزایش دو برابری تعداد آنها شد، اما به رکوردداری حضور آنها در هیأت رئیسه کمیسیونهای مجلس نینجامید. چه این رکورد همچنان با حضور سه زن در جایگاههای نایب رئیسی اول و دوم و پنج نماینده زن در جایگاه دبیری اول و دوم کمیسیونهای تخصصی مجلس دراختیار مجلس هشتم است که اتفاقاً تنها 8 نماینده زن داشت.
در مجلس دهم اما زنان تنها 6 درصد از کرسیهای هیأت رئیسه کمیسیونها را به خود اختصاص دادند و موفق به کسب کرسی ریاست هیچ یک از کمیسیونهای تخصصی نشدند. از میان 17 نماینده زن تنها 6 نفر برای حضور در هیأت رئیسه کمیسیونها انتخاب شدند. پروانه مافی به عنوان نایب رئیس اول کمیسیون شوراها، سهیلا جلودارزاده به عنوان نایب رئیس دوم کمیسیون اجتماعی، فاطمه سعیدی به عنوان دبیر دوم کمیسیون آموزش، ناهید تاجالدین دبیر اول کمیسیون اجتماعی، سیده حمیده زرآبادی به عنوان دبیر دوم کمیسیون صنایع و فاطمه ذوالقدر به عنوان دبیر دوم کمیسیون فرهنگی انتخاب شدند.
به این ترتیب تا این لحظه آنچه از تلاش زنان برای ایفای نقش بیشتر در نهاد قانونگذاری کشور به دست آمده است اگر چه در مقایسه با حضور زنان در مجلس نهم که از مجموع 9 نماینده زن آن تنها دو زن در هیأت رئیسه دو کمیسیون حضور داشتند، نشان از بهبود دارد؛ اما همچنان با وضعیت مطلوب فاصله دارد. واقعیتی که برخی زنان فعال سیاسی در واکنش به آن خواستار تحرک بیشتر نمایندگان زن مجلس دهم و فعالیت آنها در حوزه لابیگری، چانه زنی و مطرح کردن مطالبات زنان شدند و در موضعگیریهایی از آنها خواستند که «مانند نمایندگان زن مجلس نهم بیحرکت نباشند.» پیش از این زنان مجلس در انتخابات هیأت رئیسه نیز با وجود نامزدی چهرههایی چون پروانه مافی و سهیلا جلودارزاده موفق عمل نکردند.
اتفاقی که میتوانست به نحوی حاصل تجربه کمتر آنها در لابیگریهای رایج برای رأی آوردن نماینده مورد نظرشان باشد و البته تشکل نیافتن رسمی فراکسیون زنان نیز مزید بر علت بود. با این حال و در قیاس با انتخابات هیأترئیسه مجلس به نظر میرسد زنان بهارستان در انتخابات هیأترئیسه کمیسیونها موفقتر عمل کردهاند و چه بسا این اعتماد به نفس آنها و همچنین مهمتر از آن اعتماد همکاران مرد به آنها را بیش از پیش نماید. سمیه محمودی نماینده شهرضا همین عقیده را دارد و در پاسخ به این سؤال «ایران» که گویی نمایندگان زن بتدریج دارند با سیستم داخلی مجلس آشنا میشوند، گفت: «بله حتماً همینطور است و باید هم این اتفاق بیفتد. چون ما نمایندگان زن بجز خانم جلودارزاده، هیچ کدام تجربه حضور در مجلس را نداریم اما این باعث آن نخواهد بود که ما در بهارستان حاشیهنشین باشیم.»
وی افزود: اگر چه در انتخابات هیأترئیسه به هر دلیلی زنان نتوانستند به آن جایگاه راه پیدا کنند، اما بتدریج آشنایی آنها با ساختارهای مجلس و لابیهای درونی پارلمان بیشتر میشود و حضور 6 نماینده زن در هیأترئیسه کمیسیونها نویدبخش آن است که در ادامه مسیر زنان مجلس دهم فعالتر و موفقتر ظاهر خواهند شد. پروانه مافی، نماینده مردم تهران درمجلس هم در گفتوگو با «ایران» با بیان اینکه در انتخابات کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی 6 نفر از نمایندگان زن مجلس به هیأت رئیسه کمیسیونها راه پیدا کردند، گفت: «این به لحاظ آماری به معنای حضور 33 درصد زنان مجلس در کمیسیونهای تخصصی است و به نسبت بسیاری از مجالس گذشته رشد چشمگیری نشان میدهد. همچنین این حضور نسبت به مجلس نهم رشد سه برابری داشته است که در مجموع ممکن است عالی نباشد اما با توجه به شرایط فعلی خوب است و حکایت از رشد و تغییر مثبت دارد».
وی با یادآوری اینکه در مجلس گذشته اغلب زنان نماینده دست کم سابقه دو دوره حضور در مجلس را داشتند اما در مجلس دهم تنها یک نفر از نمایندگان زن تجربه نمایندگی دارد، اظهار داشت: «این نکتهای است که در ارزیابی عملکرد زنان مجلس و راهیابیشان به هیأت رئیسه کمیسیونهای تخصصی باید مدنظر قرارگیرد. زیرا اینکه شما تجربه حضور در مجلس، کمیسیونها و نیز تجربه لابی کردنها را نداشته باشی و با این حال همچنان بتوانی رشد قابل قبول سه برابری را ایجاد کنی نشان میدهد که عملکرد زنان در هفتههای ابتدایی عمر مجلس دهم عملکرد خوبی بوده است».
مافی درباره تصویب اساسنامه فراکسیون زنان و طرح تشکیل کمیسیون زنان و خانواده نیز با بیان اینکه به شخصه بحث ایجاد و احیای کمیسیون زنان و خانواده را در مجلس دهم پیگیری کرده است، به «ایران» گفت: «چنین کمیسیونی در مجلس پنجم شورای اسلامی وجود داشته و فعال هم بوده است اما پس از آن به دلایلی منحل شده و در کمیسیون فرهنگی تلفیق شده است. پس از بررسی این تاریخچه مشاهده شد که با توجه به سطح مطالباتی که زنان دارند و درخواستهایی که به نمایندگان زن مجلس منتقل میشود احتمال اینکه یک فراکسیون با قدرت و امکانات محدود بتواند به این مطالبات پاسخگو باشد خیلی کم است و با به وجود آمدن کمیسیون زنان و خانواده که میتواند از میان نمایندگان مرد هم عضوگیری کند و بودجه داشته باشد صاحب قدرت میشود و ابزارهای لازم برای پیگیری مطالبات را به دست میآورد.» نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح یک فوریتی تشکیل کمیسیون زنان و خانواده تاکنون از سوی بیش از 100 نفر از نمایندگان مجلس امضا و حمایت شده است،
افزود: «اغلب نمایندگان با توضیحی مختصر از طرح احیای کمیسیون زنان و خانواده استقبال و حمایت کردند. همچنین نمایندگان مردی که سابقه کار حقوقی داشتند در گفتوگوهایی که داشتیم ابراز تمایل کردند که با این کمیسیون همکاری کنند و برای پیگیری حقوق زنان و حل معضلاتی که گریبانگیر نهاد خانواده در جامعه امروز شده است تلاش کنند. اما خود موضوع احیای این کمیسیون وحدت خوبی را میان زنان و مردان مجلس ایجاد میکند و از آن استقبال غیرمنتظرهای شده است». وی تأکید کرد این طرح هفته آینده و پس از تعطیلات مجلس به هیأت رئیسه تقدیم خواهد شد.
پروانه مافی همچنین با ابراز رضایت از انسجام درونی فراکسیون زنان و ابراز امیدواری نسبت به اینکه همدلی میان زنان مجلس مقدمه انجام اقدامات بزرگ باشد، درباره برنامه فراکسیون زنان برای ارتباط گیری با فعالان سیاسی و اجتماعی زن خارج از مجلس گفت: «برنامههایی برای این ارتباطات داریم که به مرور زمان انجام خواهد شد تا فراکسیون زنان از عقول زنان و مردان خارج از مجلس نیز برای چارهجویی درباره مسائل زنان بهره بگیرد.»