
به گزارش روابط عمومی حزب اعتماد ملی خوزستان، در ابتدای این نشست جمال درویش بیان کرد: این کتاب شامل 30نامه از میرزا فضعلی آقا تبریزی است که در آن نکات قابلتوجهی به چشم میخورد که ما را با موانع دمکراسی در جامعه ایران آشنا میسازد.
وی بیان کرد: با وجود گذشت 112 سال از انقلاب مشروطه، بسیاری از موانع اولیه دمکراسی هنوز به قوت خود باقی است و دلمشغولیهای اصلاحطلبان روزگار ما با دلمشغولیهای مشروطه خواهان به میزان زیادی شبیه به همدیگرند؛ ازجمله موارد مشابه میتوان به دنیاطلبی و رفاهطلبی برخی از انقلابیون دیروز، عدم اقتدار دولت در اجرای منویات خود، دخالت افراد ذینفوذ در برنامههای دولت برآمده از رأی مردم، حقوق اقلیتها و ... اشاره کرد.
وی با تأکید بر اینکه نتیجه انقلاب مشروطه قانون اساسی، مجلس، آزادی مطبوعات و .... بود که از ارکان دموکراسی محسوب میشوند، گفت: سؤال این است که آیا با گذشت بیش از یک قرن از انقلاب مشروطه پیشرفتی نیز در راستای نهادینه کردن دموکراسی در ایران انجامشده و چه موانعی بر سر راه آن وجود داشته است؟
دبیر حزب اعتماد ملی منطقه خوزستان، اظهار کرد: یکی از اهداف اصلی اصلاحات نیز درنهایت نهادینه کردن دموکراسی است؛ اندیشه اصلاحطلبی از صدر انقلاب مشروطه آغاز شد، زمانی که افرادی مانند آقای نائینی میگفتند اسلام هیچ دشمنی با دموکراسی ندارد و از سوی دیگر برخی از علما نظر دیگری داشتند.
درویش درباره مفهوم دموکراسی گفت: مفهوم عامیانه دموکراسی حکومت "مردم بر مردم" است اما وقتی بیشتر بررسی میکنیم متوجه میشویم که تناقضاتی در این مفهوم وجود دارد؛ آیا میشود مردم بر مردم حکومت کنند؟ اگر اینگونه تصور کنیم که حکومت دو طرف حاکم و شهروند دارد آیا مردم میتوانند هم حاکم باشند و هم شهروند؟ هم قانون مشخص کنند و هم به آن عمل نمایند؟
وی ادامه داد: در پاسخ به این سؤالات گفته میشود خیر! مردم نمیتوانند بر یکدیگر حکومت کنند بلکه باید نمایندههایی را انتخاب کنند و این افراد به نمایندگی از آنها بر دیگران حکومت میکنند که این مسئله بازهم گروه اقلیتی را ایجاد میکند.
دبیر حزب اعتماد ملی منطقه خوزستان، اظهار کرد: دموکراسی ابهامات بسیاری دارد و در عمل حاکمیت اکثریت نیست بلکه حاکمیت نمایندگان اکثریت است؛ این مسائل پیش از مطرحشده در ایران در غرب بررسی شد. در امریکا دموکراسی دو معنا دارد. دموکراسی جکسونی و دموکراسی جفرسونی. دموکراسی جفرسونی بر مبنای حاکمیت قانون به جای اراده افراد است هر تصمیمی در مجلس بر اساس قانون اخذ میشود و این دموکراسی با تمامی مذاهب مطابقت دارد. اما دموکراسی جکسونی بر مبنای اکثریت است که بیشتر با لیبرالیسم همخوانی دارد و حتی اگر رأی اکثریت با تمامی موازین اخلاقی و سیاسی و اجتماعی و .... مخالف باشد، باید پذیرفته شود؛ این نوع از دموکراسی در جهان طرفداران زیادی ندارد.
درویش، بیان کرد: در جامعه ما نیز از ابتدای مشروطه عده قلیلی دموکراسی جکسونی(لیبرال) را ترویج میدادند که این تعداد بعدها هم مشکلاتی برای مشروطه ایجاد کردند، اما اکثریت با دموکراسی جفرسونی موافقت داشتند.
وی در ادامه این نشست درباره کتاب بحران دموکراسی در مجلس اول(شورای ملی) نوشته غلامحسین میرزا صالح که دربرگیرنده خاطرات میرزا فضل علی آقای تبریزی است توضیحاتی را ارائه داد و به بیان نقش روحانیت در جنبش انقلاب مشروطه پرداخت و گفت: اولین طبقه تأثیرگذار در انقلاب مشروطه روحانیت بود.
دبیر حزب اعتماد ملی منطقه خوزستان، بیان کرد: در این کتاب به کارهای غیرقانونی در آن زمان اشاره میشود و اینکه در انتخابات برای ورود به مجلس مداخلههای غیرقانونی شده است و یا مسائل دیگری که بهطور کامل در کتاب اشارهشده و تلاش خواهیم کرد در جلسات بعدی به موضوعات مطرح شده در کتاب پرداخته شود.
گفتنی است در این نشست شرکتکنندگان به بحث در مورد دو الگوی دمکراسی (الگوی جفرسون و الگوی جکسونی) پرداختند و نهایتاً به این نتیجه رسیدند که دو الگوی دمکراسی در حقیقت دو روی یک سکه هستند.
این سلسله بحثها به مناسبت 14 مرداد سالروز انقلاب مشروطه تا پایان مردادماه در دفتر حزب اعتماد ملی خوزستان ادامه دارد.