
آراس: دکتر شکرالله سلمان زاده رئیس مرکز بهداشت خورستان با اشاره به بروز اولین مورد مسمومیت با قارچ وحشی در استان خوزستان تاکید کرد: مردم از مصرف قارچهای جنگلی و کوهستانی و فله ای جدا خودداری کنند زیرا این گونه قارچها خوراکی نیستند و اگر مصرف شوند سبب مسمومیت شدید و بیماری خواهند شد.
سلمان زاده افزود: در این نوع از قارچها سمهای مختلفی وجود دارد که اگر مصرف شود در مرحله اول بیمار دچار تهوع، اسهال و استفراغ و در مرحله دوم دچار اختلال کبدی یا کلیوی و در مرحله سوم دچار اختلال شدید کبدی و کلیوی میشود و حتی ممکن است نیاز به پیوند کبد یا دیالیز و مرگ هم شود.
وی با تاکید بر اینکه قارچهای بسته بندی شده در فروشگاهها مورد تایید است و هیچ گونه خطری ندارند، گفت: اما قارچهایی که در صحرا، جنگل و کوهستان چیده میشود و از طریق دست فروشان به فروش میرسد هیچ گونه اطمینانی از سلامت آنها نیست و حتی اگر افراد محلی مدعی شوند که این گونه قارچها را میشناسند این موضوع اصلا صحیح نیست، زیرا حتی بهترین متخصصها نیز نمیتوانند بصورت ظاهری قارچ سمی را از غیرسمی تفکیک کنند.
معاون بهداشت دانشگاه گفت: اگر مردم اینگونه قارچها را در منزل و یا در یخچال از قبل خریداری و نگهداری کرده اند حتما آنها را دور بریزند، زیرا بیماری ناشی از مسمومیت قارچهای سمی کوهستانی آسیب های جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
سلمان زاده ادامه داد: مسمومیت قارچهای سمی درمان دارویی ندارد و کسانی که به مراکز درمانی مراجعه میکنند علائم مسمومیت آنها تحت نظر قرار میگیرد و سعی میکنیم اختلال خونی یا کلیوی را در این بیماران اصلاح کنیم که گاهی این درمان نیز موثر نیست و تعداد معدودی راهی بخش مراقبتهای ویژه و در نهایت از کار افتادن کبد و منجر به فوت میشود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان تصریح کرد: مردم به هیچ وجه به قارچهای خودرو که در مراتع و جنگلها می بینند دست نزنند و آن را لمس نکنند. از سوی دیگر به هیچ وجه قارچهایی که به صورت فله ای و به عنوان "قارچ کوهستانی و ارگانیک" عرضه و فروخته می شود را نخرند چرا که اینگونه قارچ ها، در اثر پختن، کبابی و یا آب پز کردن، باز هم سمی می مانند و مواد سمی آنها از بین نمی رود.
وی تاکید کرد: همچنین مردم از مصرف سالاد و غذاهای محتوی قارچ در خارج از منزل نیز جدا پرهیز کنند.
معاون بهداشت دانشگاه در خصوص علائم و نشانه های مسمومیت توسط قارچ های سمی، گفت: بیشتر مسمومیت های ناشی از مصرف قارچ ها، به دلیل ماده ای سمی به نام "آماتوکسین" است که این ماده عمدتا بر روی کبد تاثیر مخرب می گذارد.
سلمان زاده در پایان گفت: علائم مسمومیت با قارچ، در دو مرحله بروز پیدا می کند، مرحله اول، ۶ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف قارچ با نشانه هایی نظیر تهوع و استفراغ، دردهای شکمی و احساس ضعف بروز پیدا می کند و مرحله دوم ۲۴ ساعت بعد از علائم اولیه، با ضعف، سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری خود را نشان می دهد که این حالات ناشی از درگیری کبدی و کلیوی در فرد مسموم است که ممکن است او را به مرگ برساند به همین جهت از هم استانی های گرامی درخواست میشود در صورتی که پس از مصرف هر نوع قارچ دچار این علائم شدند، سریعا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنند.