آراس
در راستای بررسی روند طرح انسداد مبادی بیسوادی در استان خوزستان و رفع بی سوادی در گروه سنی 10تا 49 ساله، روز گذشته (22 مرداد 96) جلسه ای با حضور مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خوزستان، معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان، سازمان بهزیستی و برخی ارگانها و نهادهای دیگر در سالن جلسات معاونت سیاسی استانداری خوزستان برگزار شد.
دکتر محمد صادق کریمی کیا گفت:طبق آمارهای اعلام شده 8درصد بیسواد مطلق و 16 درصد کم سواد در خوزستان وجود دارند که این ارقام زیبنده استان نیست.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری خوزستان با اشاره به جمعیت ٣٠٠هزار نفری تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزستی استان و همچنین افراد مناطق کم برخوردار افزود: یکی از عوامل بروز آسیب های اجتماعی در خوزستان کم سوادی و بیسوادی است.در حال حاضر میتوان آثار بیسوادی و کم سوادی را در حوزه های بهداشت و معضلات اجتماعی همچون طلاق و جرایم مشاهده کرد.
در ادامه این جلسه موسی شیخی، معاون سوادآموزی آموزش و پرورش خوزستان گفت: آموزش و پرورش تمام ساز و کارهای لازم را برای آموزش بیسوادان فراهم کرده است.
شیخی افزود: اگر چه قانون،دستگاههای اجرایی را برای مبارزه با بیسوادی ملزم کرده اما آموزش و پرورش در این زمینه با اکثر ارگانها و دستگاههای اجرایی تفاهمنامه مشترک دارد .وی ادامه داد: متاسفانه برخی از ارگانها در اجرای این طرح همکاری های لازم را انجام نمی دهند و بهانه تراشی و کم کاری می کنند. معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان یکی از عوامل اجرایی نشدن کامل این طرح را عدم معرفی نماینده ثابت از سوی دستگاههای اجرایی عنوان کرد.
شیخی بیان داشت: وقتی از شعاع پشتیبانی بعنوان تنها مرجع سیاست گزاری، برگزاری، کنترل ، نظارت و هدایت سخن به میان می آید،بدین معنی است که حرف ها را در حیطه عمل بهم برسانیم.وی در پایان گفت: علاوه بر تفاهنامه نامبرده یک شرح عملیاتی برای هر ارگان بطور جداگانه در نظر گرفته شده و ظرفیتها و قابلیت های نهادها و سازمان ها را در پیشبرد رفع بی سوادی در گروه سنی 10تا 49 ساله مشخص کرده ایم.
نماینده معاونت آمار سازمان برنامه و بودجه خوزستان از تخصیص رتبه 3 کشوری استان در بیسوادی خبر داد وگفت:طبق سرشماری سال گذشته،230 هزار نفر در رده سنی 10-49 سال در استان بیسواد هستند.همچنین در سرشماری گروه سنی 6 سال به بالا در رتبه شانزده کشوری قرار داریم.در این جلسه مقرر شد که سازمان برنامه و بودجه استان هر چه سریعتر آمار تفضیلی خود را با جزییات کامل به اداره کل امور اجتماعی استانداری ارائه دهد.
همچنین در این نشست نماینده اداره کل امور زندانها خوزستان به اهمیت سواد آموزی اشاره کرد و گفت: علت تامه انگیزه های جرم، بی قانونی و عدم احترام به حقوق شهروندی را بیسوادی و کم سوادی عنوان کرد. این مقام مسئول افزود: برای رفع بیسوادی 230 هزار خوزستانی باید الزاماتی صورت گیرد و همه ارگان ها مکلف به همکاری در این طرح شوند.
وی گفت: این اداره در بحث سواد آموزی کارنامه موفقی داشته و علاوه بر آموزش، بازآموزی هم از طریق مددکاران صورت گرفته است.وی سواد آموزی و ورزش صبحگاهی را از الزامات اداره کل زندانها دانست و گفت:همچنین تدوین کتب نهضت سواد آموزی خاص زندانیان از برنامه های اداره کل امور زندانهای استان بوده است.
لطیف حیاوی اهوازی ،معاون سیاسی و اجتماعی فرماندار اهواز خواستار انعقاد تفاهمنامه بر اساس نوع کار هر سازمان شد .حیاوی اهوازی عدم وجود دبیرخانه یا کارگروه را حلقه مفقوده در این طرح دانست و گفت: هر چه سریعتر این مهم ایجاد شود و در جهت تقویت رفع بیسوادی حرکت کنیم.
در ادامه معاون سوادآموزی آموزش و پرورش خوزستان از تلاشها و پیگیری مجدانه مدیر کل اموراجتماعی استان خوزستان تشکر کرد و حضور دکتر کریمی کیا را بنا به تخصص و آشنایی کامل در حوزه آسیب های اجتماعی به فال نیک گرفت.شیخی افزود: تمام تلاش ها بر این بوده است که محتوای تولیده شده با فعالیت هر ارگان و سازمانی مطابقت داشته باشد و ما سعی کرده ایم با آموزش از طریق تبلت و آی سی دی ال محتوای درسی را به گونه ای طراحی کنیم تا بیسوادان برای آموزش ترغیب شوند.
وی از کمیته امداد و بهزیستی خواست در بحث سواد آموزی با جدیت بیشتری ورود کنند و تنها اقتصاد مددجویان و تامین معیشت آنها را سر لوحه کار خود قرار ندهند چرا که هیچ نعمتی بهتر از سواد خانواده های تحت پوشش نیست.شیخی در پایان گفت: سال گذشته مصوب شد که دهیاران در حوزه های خود 10 نفر را در امر آموزش کمک کنند اما متاسفانه گزارش های موجود نشان می دهد که اقدامات ما بی اثر مانده است.
در پایان جلسه مدیر کل امور اجتماعی استانداری از روند اجرایی این طرح اظهار نارضایتی کرد و گفت: متاسفانه با توجه به شرایط شاخص بیسوادی تلاش های صورت گرفته جای تقدیر و تشکر ندارد.کریمی کیا افزود: نظرات و پیشنهادات ارائه شده در این جلسه باید هر چه سریعتر عملیاتی شود و شاخص آموزش سواد آموزی از وضعیت موجود فاصله گیرد.
وی اذعان داشت:باید قبول کنیم خوزستان در حال تولید و باز تولید بیسوادی است که عواملی از قبیل مسایل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در این چرخه دخیل است که باید هرچه سریعتر متوقف شود.کریمی کیا به مقاومت های فرهنگی در امر آموزش اشاره کرد و گفت: قطعا یک فرد بیسواد نمیتواند در چرخه آموزش نقشی داشته باشد و در رفع بیسوادی نیاز به افراد باسواد داریم.
مدیر کل امور اجتماعی استانداری گفت: عدم احساس نیاز به آموزش و بیسوادی 230 هزاری نفری شهروندان در رده سنی 10-49 سال متوجه همه مسئولان استانی است چرا که ما وظیفه آموزش را برعهده داشته ایم. واضح و مبرهن است نتيجه این بیسوادی ،معضلات اجتماعی عديده اي است كه در آینده گریبانگیر همه ما خواهد شد.
کریمی کیا به آمار تلفات جاده ای اشاره کرد و گفت: اغلب اين حوادث از افراد بیسواد و کم سواد سر می زند چرا که دانش کافی و لازم را در رعایت مقررات و کنترل سرعت ندارند.وی ادامه داد:اگر خط مقدم مبارزه با آسيب هاي اجتماعي را ارتقاي شاخص هاي سوادآموزي قرار ندهيم مطمئنا تلاش هاي ما در ديگر حوزه هاي اجتماعی عقیم خواهند ماند.
کریمی کیا در پایان بی تفاوتی و عدم حضور ارگانهای فرهنگی و اجتماعی را غیرقابل توجیه دانست و گفت: در جلسه آینده که یک ماه دیگر با حضور استاندار خوزستان و یا معاون سیاسی استاندار برگزار می شود تمامی مدیران کل باید شخصا حضور داشته باشند و اداره کل امور اجتماعی استانداری خوزستان از پذیرفتن هر گونه نماینده ای از ادارات ذیربط معذور خواهد بود.
کریمی کیا علت این تصمیم را عدم پاسخگویی لازم و کافی نمایندگان در حوزه مدیریت کلان ارگان یا نهاد خود دانست و گفت: حضور مدیران ارگانها در جلساتی که در بالاترین سطح در استانداری برگزار می شود وظيفه آنهاست و نبود آنها به ضرر و زیان استان خوزستان خواهد بود.
در پایان جلسه مصوب شد برای دستگاههای مشمول ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری دستورالعمل های لازم با امضا استاندار ارسال شود.
همچنین مقرر شد برای ورود فرمانداری ها به این مهم و تشکیل کمیته پشتیبانی نامه ابلاغ شود و شهرستانهای حمیدیه و اندیکا به دلیل بیشترین نرخ بیسوادی در اولویت قرار گیرند و هرچه زودتر مکاتبات انجام شود.در ادامه مصوب شد سازمان نهضت سواد آموزی طبق دستورالعمل خود همانند فرمانداری اهواز با تمامی ارگانها تفاهم نامه ایی را درجهت رفع بیسوادی منعقد کند و مصوبات را در جلسه آینده ارائه دهد.