دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۲:۰۳ | Monday , 09 June 2025
کد خبر: ۲۰۶۹۶
تاریخ انتشار: ۲۱:۴۶ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۶

شیوع بیماری تب کریمه کنگو از شایعه تا واقعیت

کشتارگاه ها مجهز به اتاق پیش سرد باشند تا لاشه تولیدی قبل از این که به دست مصرف کننده برسد حداقل به مدت 24 ساعت در دمای صفر تا مثبت چهار درجه نگه داری شود
به گزارش آراس:

با دست به دست شدن تصاویر و اخبار مختلف در رابطه با بیماری جدیدی که به سوژه نخست کشور تبدیل و  نگرانی های مردم از خرید گوشت دوچندان شده است خبرهای ضد و نقیضی به گوش می رسد. افرادی که گفته می شود تا کنون مشخص نشده که تب کریمه کنگو منجر به فوت آن ها شده است به شکل عجیبی تجزیه و دفن می شوند، اما افرادی که مشخص شده که به این بیماری مبتلا هستند مرخص و تحت نظر نیستند.

از دیگر مواردی که می توان به آن اشاره کرد نحوه مصرف گوشت بدون وارد شدن عارضه است؛ منابع موثقی می گویند که این بیماری از طریق ترشحات و خون گوشت  آلوده در صورت تماس با دست انسان است. در صورت پخت مناسب گوشت بعید است که عارضه ی به انسان وارد شود و از طرفی دیگر مردم را از خرید گوشت تا اطلاع ثانوی منع می کنند.

با توصیه های متعدد و ارائه راهکارهای فراوان توسط مسئولین بهداشتی از جمله خریداری گوشت از مراکز معتبر هرچند که تشخیص این مورد از دست افراد خارج است یا خودداری از خریداری و ذبح دام از معابر، اما باز هم مردم اعتماد خود را جهت خریداری گوشت قرمز به دست نیاورده اند که از این جهت می توان به لطمه وارد شدن به بازار این محصول اشاره کرد. معضلی که در صورت جلوگیری نکردن از آن نه تنها به انسان بلکه به اقتصاد صنعت گوشت در کشور نیز لطمه وارد خواهد کرد.

بر این اساس  پیش آمدها به گفتگو به چندتن از مسئولین ذیربط می پردازیم:

 کنه، عامل اصلی شیوع بیماری تب کریمه کنگو در دام ها 

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خوزستان در گفت و گو با خبرنگار آراس با اشاره به شیوع بیمار تب کریمه کنگو در کشور گفت: این بیماری حاد تب‌ دار و خونریزی دهنده است که هر ساله با افزایش دما و رطوبت در هوا، میزان تکثیر جمعیت انگل های خارجی علی الخصوص کنه ها نیز افزایش می یاید.  بنابراین شایع‌ترین ناقل‌ها ی این بیماری کنه‌ ای به نام هیالوما است. 

شیوع بیماری تب کریمه کنگو از شایعه تا واقعیت

دکتر رضا اسدی با اعلام اینکه دام مسبب اصلی ناقل این بیماری است، افزود: این بیماری توسط تماس با خون یا ترشحات و از طریق انسان آلوده منتقل می‌شود. از این سو دام به عنوان مخزن اصلی انتقال بیماری است. لذا دام ها ی مبتلا به این بیماری  بعضا ممکن است علائم خاصی از خود نشان ندهند.از این سو تشخیص بیماری در دام های زنده مبتلا  سخت وغیر ممکن است. 

وی با تاکید بر کشتار دام در کشتارگاه ها، خاطر نشان کرد: کارشناسان و دامپزشکان مستقر در کشتارگاه ها دام ها را قبل، حین وبعد از کشتار با دقت معاینه می کنند و اگر دامی مبتلا به بیماری باشد به سرعت از محیط دور می کنند. بنابراین مخاطره ابتلا به این بیماری برای کارکنان مشغول در کشتارگاه ها است، بایستی این افراد اصول بهداشتی و ضوابط دامپزشکی را کاملا رعایت کنند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی، اظهار کرد: بایستی اصولی و هدفنمد با کنه ها مبارزه کرد، راه اصلی مبارزه با کنه  سم پاشی است، خوشبختانه هر ساله گروه های دامپزشکی در سراسر استان، روستا و در کشتارگاه مبادرت به سم پاشی اماکن می کنند تا عاملان بوجود آمدن این بیماری کاهش و یا از بین بروند. 

وی از آغاز آموزش های لازم در مراکز، روستاها و سراسر شهرها در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو خبر داد و گفت:  عامل دیگر برای پیشگیری از ابتلابه بیماری  آموزش است، از این سو با توجه به اینکه اداره کل دامپزشکی نگاه ویژه ای به این امر دارد، برای همه گروه ها در روستاها، کشتارگاه ها و افراد توسط دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و مراکز بهداشت مراحل آموزش نیز برگزار می شود.

اسدی با بیان اینکه  چنانچه موارد اصولی جهت پیشگیری از ابتلا انجام و اصول بهداشتی رعایت شود، خیلی از موراد ابتلا به بیماری قطعا رفع می شود، عنوان کرد: بنابر این لازم است  کشتارگاه ها در هر شرایط اصول ایمنی را رعایت کنند و بر دقت خود جهت معاینه دام ها  بیافزایند.

 وی با تاکید بر اینکه مالکان کشتارگاه ها جهت مجهز کردن کشتارگاه هایشان به سیستم پیش سرد هر چه سریعتر اقدام کنند، گفت: کشتارگاه مجهز به اتاق پیش سرد باشند  تا لاشه تولیدی قبل از این که به دست مصرف کننده برسد حداقل به مدت 24 ساعت در دمای صفر تا مثبت چهار درجه نگه داری شود،  تا در صورت آلوده بودن، لاشه سالم سازی شود و دیگر خطری مصرف کنندگان را تهدید نکند. 

شیوع بیماری تب کریمه کنگو از شایعه تا واقعیت

دکتر اسدی بر خرید گوشت دام از قصابی های معتبر در سطح شهر تاکید کرد و افزود: در حال حاضر با توجه به مشاهده نشدن این بیماری دراستان مردم با خیال راحت از قصابی های معتبر سطح شهر و مراکز مجاز، گوشتی که مهر و برچسب تایید اداره کل دامپزشکی را دارد خرید کنند. لذا این مراکز کاملا به لحاظ بهداشتی  بررسی شده است. همچنین از گوشت های گرمی که مراکز و کشتارگاه های غیر مجاز تهیه شده حدالمقدور خریداری نکنند‌. لذا ممکن است آلوده باشند و سلامت افراد را به خطر بیاندازند.

شایان ذکر است:  خوشبختانه تا به امروز در استان خوزستان این نوع بیماری مشاهده نشده است، لذا برنامه های پیشگیری از ابتلا به بیمار در اکثر نقاط استان با جدیت برگزار می شود .

بیماری تب کریمه کنگو از بیماری های بومی استان خوزستان است

بر اساس این گزارش رییس مرکز بهداشت خوزستان با بیان این‌که بیماری "تب کریمه کنگو" از بیماری‌های بومی استان خوزستان است، گفت: در سال جاری تاکنون هیچ موردی از ابتلا به این بیماری در استان گزارش نشده است. همچنین با توجه به اینکه هر سال شاهد چند مورد از بیماری تب کریمه کنگو در خوزستان هستیم، سال گذشته نیز  هفت مورد از این بیماری در استان خوزستان گزارش شد که خوشبختانه با درمان به موقع، هیچ‌کدام از آن‌ها منجر به مرگ نشد.

شکر اله سلمان زاده بیان داشت: با گرم شدن هوا این بیماری شیوع پیدا می کند و بیشتر می شود، بایستی مردم در هر شرایط دقت و مراقبت کنند، لذا  این بیماری به گونه ای است که اگر از سوی مردم مراقبت و پیشگیری انجام نگیرد، ممکن است شاهد انتقال و شیوع آن باشیم.


وی در خصوص راه‌های انتقال این بیماری عنوان کرد: راه انتقال این بیماری از طریق گزش کنه است. کنه‌ای که با حیوانات در تماس است، اگر با انسان تماس پیدا کند و فرد را مورد گزش قرار دهد، می‌تواند بیماری را از حیوان آلوده به انسان منتقل کند؛ همچنین مصرف گوشت حیوان آلوده می‌تواند موجب انتقال بیماری به انسان شود.

رییس مرکز بهداشت استان خوزستان تاکید کرد: برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، گوشت قرمز  را حتما از قصابی‌های مجاز تهیه کنند زیرا احتمال آلوده بودن گوشت عرضه‌شده در قصابی‌های غیرمجاز و خطر ابتلا به این بیماری با مصرف این گوشت‌ها وجود دارد. 

راه اندازی سیستم پیش سرد برای اولین بار در کشتارگاه صنعتی خوزستان

 مدیر عامل کشتارگاه صنعتی دام اهواز ،با اعلام اینکه کشتارگاه صنعتی دام شهر اهواز برای اولین بار اقدام به راه اندازی سیستم پیش سرد (سردخانه) برای  نگهداري گوشت دامهاي كشتار شده در اين كشتارگاه نموده است، گفت:  در ابتداي سال کشتارگاه صنعتي  دام اهواز اقدام به راه اندازي سیستم سردخانه  به منظور نگهداري لاشه هاي  استحصالي به مدت24 ساعت در سردخانه با  دمای  صفر تامثبت 4 درجه سانتی گراد نموده است.

وی با تاکید بر دقت کافی در رابطه با خرید گوشت خام قرمز، اظهار کرد: تقاضا دارم از آنجایی که تنها کشتار گاه صنعتی دام اهواز مجهز به سالن پيش سرد است،با توجه به افزایش دمای هوا و احتمال انتقال بیماری های مذکور از دام به انسان ، لازم است شهروندان اهوازی گوشت قرمز مورد نیاز خود را  فقط از مراكز  عرضه مجازکه نسبت به تهیه گوشت خود از کشتارگاه صنعتی دام اهواز كه مجهز به مهر و برچسب مخصوص دامپزشكي و كشتارگاه صنعتي اهواز  است تهيه كنند.  

البرز کریمی خبر داد: طبق  دستور العمل و بخشنامه جديد اداره كل دامپزشكي استان ، انتقال گوشت قرمز  گوسفند، گوساله، شتر وشترمرغ از شهر های اطراف به اهواز ممنوع است چون 
 تمام كشتارگاه هاي  دام استان سنتي و فاقد سيستم پيش سرد و مه پاش می باشد. 

شیوع بیماری تب کریمه کنگو از شایعه تا واقعیت

وی افزود: افرادی که  به صورت غیرقانوني ،غير بهداشتي وبدون گواهي حمل اقدام به انتقال گوشت از شهرهاي اطراف وتوزيع آن البته بصورت بسيار محدود در سطح  بعضي ازقصابی هایی اهواز مي نمايند، متخلف بوده و سلامتي  شهروندان را هدف قرار مي دهند  كه  دستگاه  قضائي وسازمان دامپزشكي بر اساس وظيفه ذاتي خود به شدت با اينگونه افراد متخلف وقانون گريز برخورد مي نمايد.

کریمی با بیان اینکه کشتار گاه صنعتی خوزستان دارای الزامات مربوطه جهت شناسایی دام ها قبل از کشتار است، خاطر نشان کرد: کشتارگاه صنعتی اهواز با داشتن 9 دامپزشک ،كارشناس فني وبهداشتي و بازرس گوشت و همچنين  دو نفر روحاني بعنوان ناظر ذبح شرعي  بصورت   روزانه مستمر كليه دامها ، لاشه هاي توليدي و  آلايشات خوراكي را به  لحاظ بهداشتي و ذبح شرعي مورد بازرسي قرار داده و شهروندان می توانند با خیالی راحت و آسوده نسبت به تهیه گوشت گرم از مراكز مجاز عرضه اقدام نمايند.

مهم ترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو آموزش است

رییس مرکز بهداشت غرب اهواز با اعلام اینکه آموزش مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری است، اظهار کرد:  با توجه به اینکه ایران در منطقه بروز بیماری تب کریمه کنگو قرار دارد و این بیماری از گذشته در کشور وجود داشته است، همچنین واکسن مقابله با این بیماری وجود ندارد و دام ها هیچ علامت مشخصی در این زمینه ندارند. تنها راه پیشگیری از این بیماری، آموزش است. 

مهندس مهرداد شریفی با بیان توصیه هایی جهت مقابله با این بیماری، عنوان کرد:  جلوگیری از ذبح غیر اصولی و غیر بهداشتی دام، خرید و تهیه گوشت مورد نیاز از محل های مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی، پرهیز از مصرف گوشت و جگر تازه، پرهیز از تماس با کنه، خودداری از رفت و آمد در محل های کشتار غیر مجاز، استفاده از دستکش و وسایل حفاظتی مانند چکمه، کلاه و عینک برای افرادی که با دام سر و کار دارند، استفاده از تمامی وسایل حفاظتی و ایمنی در بیمارستانها و پرهیز از خوردن گوشت و جگر خام یا نیمه خام که به طور کامل پخته نشده است.

گفتنی است: کشور های همسایه از جمله پاکستان و افغانستان منبع ورود بیماری تب کریمه کنگو به ایران هستند که از این بین دو نفر منجر به فوت به علت تشخیص دیر هنگام این بیماری شده اند. انتظار می رود با اطلاع رسانی و پیشگیری به موقع از طریق اداره کل دامپزشکی و سازمان های مربوطه همانگونه که تا به امروز در استان علائمی از این بیماری مشاهده نشده است، در نهایت هم مشاهده نشود. باید اهتمام بیشتر جهت افزایش دقت به هنگام خرید گوشت را دراولویت قرار دهیم.

خبرنگاران: سارا محسنی، مریم کروشاوی
نظرات بینندگان
آخرین اخبار