چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۵ | Wednesday , 23 July 2025
کد خبر: ۱۹۲۴۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۵ - ۳۱ فروردين ۱۳۹۶

مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست: بالغ بر ۸۵ درصد ورودی هور العظیم آبگیری شده است

درویش : دولت دکتر روحانی در تلاش است تا وابستگی های معیشتی به منابع آب و خاک را کاهش دهد و در این میان بیش از 16 هزار چاه آب غیر مجاز پلمپ شده است.
 دومین جلسه پرسش و پاسخ از سوی جمعی از اصلاح طلبان و اعضای ستاد دکتر روحانی در انتخابات ۹۲(شهرستان ماهشهر) و اعضای حزب اعتدال و توسعه شهرستان بندر ماهشهر ، با حضور محمد درویش ، مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست و با حضور بیش از هزار نفر در گروه مجازی انتخاب دوازدهم برگزار گردید و نخبگان ، دانشجویان و مردم به صورت آزاد پرسش های خود را مطرح و به تبادل نظر پرداختند.

در این نشست مجازی که   قاسم امیری،رئیس ستاد انتخابات  دکتر روحانی در سال ۹۲ نیز حضور داشت ابتدا روش اداره جلسه و چگونگی ارسال سوالات را توضیح داده شد و سپس جلسه پرسش و پاسخ به شرح زیر شروع شد:

-اقدامات انجام شده توسط دولت يا محيط زيست در خصوص رصد كردن فعالیت های آبی تركيه كه تاثير مستقيم بر خشک شدن هور العظيم دارد چه بوده است ؟

محمد درویش ، مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست:  مهمترین اقدامی که دولت جمهوری اسلامی ایران انجام داد موضوع حل بحران ریزگردها بود. همچنین مساله هور العظیم را در سازمان ملل متحد منتقل کرد و در آنجا توانست با استدلال هایی که در دست داشت توانست سازمان ملل را متقاعد کند که این امر یک بحران فرامنطقه ای است و از معدود مصوبه هایی بود که با اکثریت قاطع تصویب شد.در سال ۲۰۱۷ سازمان ملل نشستی را با حضور کشور های همسایه برگزار می‌کند و در تلاش است تا دولت‌ها را در خصوص حل این بحران سهیم نماید که این مهم دستاورد بسیار مهمی به شمار می رود که برای نخستین بار بود که از سوی این دولت پیگیری می‌شود.

شایان ذکر است که تا به امروز بالغ بر 75 درصد تالاب هور العظیم آبگیری شده است و این آب به صورت عمده از سد کرخه و همچنین از منابعی همچون زهاب کشت و صنعت نیشکر و برخی از آب های سطحی دیگر تامین شده است.

همچنین در سال 93-94 از خروجی سد کرخه 1051 میلیون متر مکعب به این هور اختصاص داده شده است که این رقم در سال 94-95 به 2422 میلیون متر مکعب افزایش پیدا کرده است و خوشبختانه در 15 فروردین سال جاری نیز این رقم به 1622 میلیون مترمکعب اختصاص پیدا کرده است که با توجه به حجمی که از هزار کشت و صنعت نیشکر و همچنین دیگر منابعی که تامین شده توانسته بالغ بر 100 هزار هکتار از مجموع 127 هزار هکتار هور العظیم را از آب برخوردار نماید. 

- دولت در خصوص تعيين ميزان حقابه از اروند رود چه فعالیتی انجام داده است؟

محمد درویش ، مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست: چندین سال است که دولت در تلاش است تا آب شیرین لازم به اروند رود را منتقل کند و به صورت عمده از طریق رودخانه کارون ، اروند رود تامین می شود. 

اما متاسفانه به دلیل مشکلاتی که دولت ترکیه عمدتا به وجود آورد و حقابه ورودی که از سمت دجله و فرات وارد اروند رود می شد به صورت محسوسی کاهش پیدا کرده است. اما امید ما به این است که پس از کنفرانس جهانی که در تهران برگزار می شود و فشاری که در واقع سازمان ملل به کشورهایی همچون ترکیه سوریه و عراق وارد می نماید قطعا این حقابه افزایش پیدا می کند.

- آيا موضوع قاچاق خاک به کشورهای حوضه خليج فارس در دولت نهم و دهم صحت دارد؟اگر جواب مثبت است با توجه به اينكه صادرات خاک بحث امنيت ملی بوده و طبق قانون ، صادرات خاک ممنوع است چرا مانور سازمان حفاظت محيط زيست در رسوایی اين خيانت ضعيف بوده و در راستای شفاف سازی و شناسایی متخلفان بر نيامده است!؟

محمد درویش ، مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست: در ابتدای دولت نهم سفیر ایران در قطر در راستای لایروبی اروندرود رایزنی انجام داده بود تا این خاک به کشور قطر انتقال پیدا کند و هزینه‌های لایروبی را نیز قطر بپردازد اما این امر با مخالفت فعالان محیط زیست روبرو شد و این تنها مورد رسمی بود که بنده توانستم رصد کنم و مسئولین جهاد کشاورزی همیشه  این قضیه را منکر می شدند.

مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست:  بالغ بر ۸۵ درصد ورودی هور العظیم آبگیری شده است
- به نظر می‌رسد کانون‌های اصلی گرد و غبار از بيابان های غرب عراق ، قسمتی از سوريه و اردن و عربستان است. اگر اين فرض درست باشد آيا تخصيص منابع برای احيا هور داخل نتيجه بخش است؟ در اين مدت كم که بيشتر آن آب‌گيري شده است آب آن از كجا تأمين شده و حجم آن چقدر بوده است؟ آیا طرح های جنگل ‌کاری و تثبيت بیولوژیک فوری جواب می‌دهد و مستلزم گذر زمان جهت رشد درخت نمی ‌باشد؟با توجه به اينكه اولويت مصارف آب در كشور به ترتيب مصارف شرب ، صنعت و کشاورزی است پر كردن آب هور با چه ارزیابی و توجيه فنی صورت می‌گیرد و تا کی می‌بایست ادامه يابد؟

محمد درویش ، مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست:  به یاری پروردگار در این دولت بالغ بر ۸۵ درصد ورودی هور العظیم آبگیری شده است و این آب به صورت عمده از  سد کرخه و همچنین زهاب کشت و صنعت نیشکر و برخی از آب های سطحی دیگر تامین شده است که این امر در یک دهه اخیر بی سابقه بوده است.هنگامی که وضعیت تالاب هورالعظیم مطلوب باشد یعنی ظرفیت گرمایی ویژه در منطقه افزایش پیدا می کند و تفاوت دمای شب و روز کاهش پیدا می‌کند و خطر بیابان زایی به صورت به شدت  می‌تواند مهار می شود.

- قانونی در مجلس تصویب شده که عوارض آلایندگی را از صنایع آلاینده که در کنار شهرها هستند بگیرند و جهت جبران کارهایی به شهرهای مشمول بدهند. در کنار ما ماهشهری‌ها، صنایع آلاینده پتروشیمی وجود دارند اما ظاهرا تا کنون عایدی خاصی از این محل نداشته ایم.

شنیده ایم که آلاینده بودن صنایع را سازمان محیط زیست باید اعلام کنند تا عوارض آلایندگی به آنها تعلق گیرد.آیا از نظر سازمان محیط زیست صنایع پتروشیمی آلاینده نیستند؟ آیا اعلام شده و قانون اجرا نمی شود؟

محمد درویش ، مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست: یکی از اعتراضات جدی سازمان محیط زیست کشور همیشه این موضوع بوده است و پس از آنکه این قانون در مجلس به تصویب رسید نمایندگان مجلس حدود ۱۰ سال پیش یعنی در اوایل دولت نهم طرحی را تصویب کردند که به موجب آن کارخانه‌هایی که در مناطقی همچون ماهشهر قرار می‌گیرند از شمول این قانون مستثنی می‌شود و این مشمول معافیت‌هایی می‌شود.

بدین ترتیب که سازمان محیط زیست دیگر نمی توانسته صنایع آلاینده همچون پتروشیمی های ماهشهر را مورد فشار قرار دهد تا درصد آلایندگی را اختصاص دهند.

اما خوشبختانه با فشار بیش از حدی که سازمان محیط زیست و نماینده مردم ماهشهر در مجلس شورای اسلامی ، در سال گذشته سرانجام توانستند یک اصلاحیه به این قانون اضافه نمایند تا زین پس این شرکت های پتروشیمی نیز به لیست صنایع آلاینده قرار گیرند تا حق آلایندگی را بپردازند که نخستین عوارضی که پرداخت می نمایند در سال 96 خواهد بود.

- جرائم زیست‌محیطی بازدارنده نیستند چرا فکری به حال این موضوع نمی‌شود؟یک شرکت پتروشیمی که روزانه میلیاردها تومان درآمد دارد جرائم ۵ میلیونی و ده میلیونی با آن چه می‌کند؟ مضافاً اینکه جنس جرائم از نوع محیط ‌زیستی نمی‌باشند و در این راه هم کارگشا نیستند.اگر به فرض مثال شرکت‌های پتروشیمی برای جرائم خود مجبور شوند چند هکتار درختکاری (ترجیحاً درختان مثمر مانند نخل) را بکارند و به مدت ۵ سال عملیات نگهداری و داشت آنها را برعهده بگیرند، آیا مؤثرتر و هدفمندتر نمی‌باشد؟چرا سازمان محیط زیست به این سمت حرکت نمی‌کند؟

محمد درویش ، مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست: جرائم محیط زیست به مراتب ارقام بالاتری است و خوشبختانه از سال 96 شاهد آن خواهیم بود که یک درصد آلایندگی در پالایشگاه آبادان بالغ بر 82 میلیارد تومان خواهند بود و در خصوص پتروشیمی های ماهشهر نیز این ارقام بسیار قابل توجه است و می تواند به بهبود زندگی در خوزستان کمک نماید و این امر می تواند مطالبه جدی مردم در منطقه نیز باشد.

سیاست‌گذاری دولت دکتر روحانی در مورد ریزگردهای برون مرزی و درون مرزی چیست؟

محمد درویش ،مدیر کل مشارکت های اجتماعی و مردمی سازمان محیط‌ زیست: سیاستگذاری که دولت تدبیر و امید در حوزه های درون و برون مرزی انجام می دهد مبتنی بر کانون های بحران فرسایش بادی و چشمه های گرد و خاک در داخل و خارج از کشور است که خوشبختانه بالغ بر 90 تا 95 درصد این مساله بهبود یافته است.ما نیز باید در تلاش باشیم تا از فشار بیش از حد دام در مراتع و از هر نوع تغییر کاربری که موجب تغییر پوشش گیاهی می شود نیز جلوگیری نماییم.همچنین دولت دکتر روحانی در تلاش است تا وابستگی های معیشتی به منابع آب و خاک را کاهش دهد و در این میان بیش از 16 هزار چاه آب غیر مجاز پلمپ شده است.     
                   


انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۲
0
0
میشه بفرمایید تا کی این ابیگیری ادامه دارد
تا 30/2/96 بعد از انتخابات تمام میشه
لطفا با شعور مردم شریف خوزستان بازی نکنید
نظرات بینندگان
آخرین اخبار