
شايد شنيده باشيد دانشجوي 23ساله لهستاني که براي گذراندن تعطيلات خود به اسپانيا رفته بود ،زماني که سعي داشت از خود عکس سلفي بگيرد بي خبر از عواقب آن ، به ناگاه به کام مرگ فرو رفت.
اين دانشجوي رشته پرستاري که بر روي لبه پلي قرار گرفته بود ،سعي داشت تا عکس سلفي جالبي از خود بگيرد که ناگهان بر اثر ليز خوردن پايش از ارتفاع 4.5 متري بر روي پايه هاي بتني پل افتاد.اگرچه اين دختر به سرعت به بيمارستان منتقل شد اما بر اثر جراحات وارده فوت کرد.خبرهايي از اين دست زياد است و ما هم آن را شنيده ايم.اما چرا اين اتفاق ها رخ مي دهد.مي توان براي آن يک پاسخ داشت استفاده بي رويه از تکنولوژي.
به گزارش جام جم آنلاين ،درحاليکه گرفتن عکس سلفي امروزه به يک تکنيک عکاسي رايج و آسان براي گرفتن عکس تبديل شده وطرفداران بسياري را از آن خود کرده است ولي اين تکنيک به واسطه استفاده نادرست خطراتي را نيزبه همراه داشته است.
از اين رو برخي کشورها نظير روسيه اخيرا پس از بروز تعداد بيشماري از حوادث، صدمات و مرگ و ميري ناشي از عکاسي هاي سلفي تصميم به راه اندازي کمپين اطلاع رساني و هشدار دهنده خطرات عکاسي هاي سلفي کرده اند تا به شهروندان يادآور شوند که "لايک بودن" در شبکه هاي اجتماعي ممکن است به قيمت جان آنها تمام شود.
ايران نيز در زمينه حوادث ناشي از گرفتن عکي سلفي از رتبه بالايي برخوردار است وسلفي بگيران کشورمان از هيچ شرايطي براي گرفتن عکس يادگاري نمي گذرند،حتي به هنگام وقوع سيل که مي تواند آنها را با خود ببرد . به طوريکه به گفته معاون عمراني استاندار آذربايجان شرقي ، متاسفانه در حادثه اخير سيل اين استان برخي از مردم براي گرفتن عکس سلفي کنار رودخانه جمع شده بودند که سيل خودروي آنان را با خود برد.درحاليکه مي توانست آنها را نيز با خود ببرد.
دکتر مهرداد کاظمزاده عطوفي معاون دانشکده علوم رفتاري و سلامت روان دانشگاه علوم پزشکي ايران در گفت گو با جام جم آنلاين با اشاره به اينکه غالبا اين افراد درگير موقعيت هاي هيجاني مي شوند و مي خواهند با انتشار عکس در اين شرايط به نوعي خود را مطرح کنند،اظهارداشت:در واقع در پس ذهن اين افراد اين واقعيت نهفته است که اين عکس را مي گيرم چون مي خواهم به ديگران بگويم در اين شرايط قرار داشتم وناظر حادثه بودم.
وي افزود:آن وقت اين پرسش مي تواند براي ما مطرح شود که گفتن اينکه ما در آن حادثه قرارداشتيم چه منافعي دارد؟بايد گفت از اين طريق فرد سعي دارد خود را در ميان ديگران مطرح سازد و معتقد است که موجب ارضا و افزايش اعتماد به نفس خواهد شد.
اين روانشناس در پاسخ به اين پرسش که اينگونه عکس هاي سلفي غالبا توسط چه افرادي انجام مي شود؟گفت:براساس مطالعاتي که صورت گرفته اين گونه رفتارها اغلب در ميان جمعيت عام با اطلاعات اجتماعي و فرهنگي متوسط اتفاق مي افتد.البته قصد ندارم موضوع مدرک تحصيلي را مطرح کنم .بلکه به عنوان روانشناس معتقدم اين مسئله بيشتر مرتبط بامسئله اعتماد به نفس است.افرادي که براي خود داراي موقعيت اجتماعي هستند هيچگاه تمايلي به مطرح شدن ندارندو به ذهنشان هم نمي رسد که در اين شرايط بخواهند عکس سلفي بگيرند.
وي با بيان اينکه ابزار تکنولوژي امروزه به کمک بيان وابراز خودشيفتگي انسان ها آمده است افزود:البته خود شيفتگي در حد لزوم اشکالي ندارد ولي اگر از مرز خود عبور کند آن وقت مي توان آن را نوعي بيماري تلقي کرد.
کاظمي در پاسخ به اين پرسش که چنانچه اين رفتارها موجب افزايش اعتماد به نفس شود مي توان آن را مثبت ارزيابي کردگفت:اين روش روش مناسبي براي افزايش اعتماد به نفس نيست چراکه منجر به توانمند سازي علمي ومنطقي اعتماد به نفس نمي شود بلکه اين روش يک روش جبراني است که منجر به اعتياد مي شود.
يکي از پرسش هايي که در مورد رفتارهاي اين افراد به هنگام وقوع حادثه به ذهن مي رسد اين است آيا اين افراد به هنگام حادثه فکر نمي کنند که تعلل براي گرفتن عکس مي تواند جان آنها را نيز به خطر بيندازد؟دکتر کاظمي در اين باره علت چنين رفتاري اظهارداشت:انسان وقتي سطح هيجانش بالا مي رود ودرگير مسائل هيجاني مي شود ابزارهاي استدلالي و منطقي اش تحت الشعاع آن قرار مي گيرد. نظير عصبانيت که افراد به هنگام وقوع آن رفتارهايي از خود نشان مي دهندکه بعد از مدت کوتاهي از انجام آن پشيمان مي شوند.اين افراد نيز وقتي سيل وطوفاني رخ مي دهند عکس مي گيرند و مي خواهند به ديگران بگويند ناظر آن بوده اند.
وي نقش رسانه ها و صدا وسيما را در افزايش آگاهي مردم موثر دانست و افزود :اگر سطح آگاهي اين افراد را افزايش دهيم مي توانيم از وقوع اين رفتارهاي جبراني وآسيب زا جلو گيري کنيم.