آراس_ شکوفه پایدار
محمدجواد روح روزنامه نگار و عضو تحریریه ماهنامه مهرنامه در گفتگوی مجازی اصلاح طلبان حامی روحانی تحلیل خود را از فضای سیاسی کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد و به یادداشت اخیر خود در شماره نوروز مجله مهرنامه در خصوص انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم به عنوان اعتیاد و اعتماد اشاره کرد و گفت: در این مقاله مشکل اصلی جامعه ایران پوپولیسم می باشد و آن را در مصادیقی مانند احمدی نژاد تنها نمیتوان دید. پوپولیسم بستر آماده ای است که در این بستر ممکن هر علف هرزی سبز شود. با رد صلاحیت با برخورد و... مانع بازگشت آن شد ولی آن بستر همچنان ادامه دارد. من این پوپولیسم را به اعتیاد تشبیه کردم. اعتیاد به یک سری سیاست ها و روش های آسان در حکومت که مهمترین آن رانت نفت در کشور است.

وی افزود:حکمرانان به علت سخت شدن شرایط و یا کاهش درآمدهای نفتی و قشار بین المللی نسبتا مصلحت اندیشانه و با عقلانیت تصمیم میگیرند اتفاقی که در سال ۹۲ شاهد آن بودیم و حکومت از آن راه برگشت و شاخص ترین مصداق آن برجام بود. حکومت بلاجبار به آن تن داد و سعی کرد خود را از آن اعتیاد به منابع نامحدود درآمدی که بهد با تحریم ها این منابع به شدت ناچیز شده بود دست کشد و در سیاست داخلی و خارجی تن به عقلانیت دهد.
روح ادامه داد: نکته مهم آن است که آیا فرد معتاد اگر به هر دلیلی به شرایط نرمال برگردد آیا این میل همچنان در او وجود دارد یا خیر, بدتر از وضع معتاد معتادی است که برگردد به اعتیاد. خطر نوستالوژی پوپولیسم همچنان هم حکومت و هم جامعه را تهدید می کند.گرایش به تک دوره ای کردن روحانی نشان دهنده آن است که آن ها یک کلیدی می خواستند تا قفل تحریم را باز کنند و حال آنکه قفل تحریم و فشار بین الملل باز شده این کلید را به درون چاه بیاندازند که دیگر بیرون آوردنی نباشد و این گرایش تند جریان راست می باشد,اینکه آقای قالیباف می گوید من هرکاری می کنم تا روحانی نباشد بدون اینکه برنامه ایحابی مطرح کند نشان می دهد این گرایش در حد شعار جدی است. حامیان روحانی مردم می باشند که دچار نوستالوژی پوپولیسم می باشند و حاضرند با وعده های شخصی مانند قالیباف از روحانی روی برگردانند.
عضو تحریریه ماهنامه مهرنامه اضافه کرد: شرایط از بعد اجتماعی نسبت به بعد سیاسی دشوارتر است. مجموعه این مسائل باعث می شود که روحانی و اصلاح طلبان کار دشواری را در پیش داشته باشند. ما با دو رویکرد اساسی مخالفان دولت مواجه هستیم یکی کمرنگ کردن دستاوردهای دولت, دستاورد بزرگ برجام را هیچ می دانند و می گویند هیچ اتفاقی حاصل نشده است از آن طرف دائم بر انتظارات میفزایند. روحانی اصلی ترین رقیبش پوپولیسم است.
این روزنامه نگار در خصوص حضور احمدی نژاد و تاثیر آن در عرصه رقابت بیان کرد: احمدی نژاد شخصیت خود را در درون قدرت پیدا می کند, او علارغم 8 سال ریاست جمهوری جایگاهی پیدا نکرد که بیرون قدرت شخصیتی داشته باشد به همین دلیل سعی می کند خود را در عرصه قدرت عرضه می کند به عنوان چهره ای که آمده بازی تعیین کند و یا بازی بهم زند. او خود را در برابر سیستم و در برابر جریان راست تعریف کرده است و در این بازی چه تایید شود چه رد صلاحیت شود در آخر برنده است.
روح در خصوص کارنامه دولت در این چهار سال گفت: بزرگترین دستاورد تاریخ نظام جمهوری اسلامی که جریان مقابل سعی در تخریب آن دارد برجام می باشد, در حوزه سیاست داخلی هم اگر انتظارات نامتعارف داشته باشیم شاید راضی نباشیم ولی کارهای مهمی این دولت انجام داده است. فضای دانشگاه, فضای سیاسی بازتر شده است. هر دولتی بعد از یک دوره مسیولیت باید نسبت به دستاوردهای خود پاسخگو باشد. بهترین گفتمان برای دولت گفتمان ضد پوپولیسم است روحانی باید واقعیت های جامعه را بگوید و به تبع ادعاهای پوپولیستی جناح مقابل مانند یخ در تابستان آب خواهد شد.
این تحلیلگر مسایل سیاسی حضور آقای جهانگیری در لحظات آخر ثبت نام و اعلام کاندیداتوری اش را مورد بررسی قرار داد و گفت: کاندیدای قدر جریان راست رییسی و آقای قالیباف هستند به نظر من رای آنها در نهایت تفاوت چندانی نخواهد کرد و این موضوع باعث می شود هیچکدام کنار نرود ضمن اینکه کارکارد آنها هم باهم متفاوت می باشد. رییسی از موضع بالا به صحنه انتخابات آمده است و خود را غیر جنجالی با یک هاله ای از تقدس نشان می دهد ولی قالیباف آمده که احمدی نژاد دوم باشد. بنابراین نمی شود آن ها را باهم ادغام کرد.
وي افزود: اعتماد برای کنار رفتن آقای جهانگیری نسبت به آقای روحانی بسیار زیاد است به عنوان معاون اول رییس جمهور, شبیه آن جیزی که در انتخابات آمریکا می توان دید که مناظره ها توسط رییس جمهور و معاون اول او برگزار می شود, اگر روحانی و رییسی را گزینه های اصلی دو حریان بدانیم آقای قالیباف برای تخریب آمده است و احتمالا هم رییسی اگر به زعم آن ها رییس جمهور شود قالیباف معاون اول او خواهد شد از آن طرف هم در کنار آقای روحانی آقای جهانگیری با تسلط بر مسایل اقتصادی, اجرایی و ریز پروژه ها دارد پاسخ ادعاهای آقای قالیباف را می تواند بدهد. جهانگیری می تواند کمک کار باشد و این پیام را باید به جامعه بدهیم که آقای جهانگیری به کمک آقای روحانی آمده لست نه به عنوان رقیب او.
این عضو هیات تحریریه مهرنامه اثر نبود هاشمی در انتخابات پیش رو را مورد ارزیابی قرار داد و بیان کرد: خلاء ایشان جدی است اما ما به عنوان یک جبهه سیاسی نباید بر روی اشخاص متکی باشیم, در خصوص آقای هاشمی هم همین موضوع مطرح است, نباید شخص جایگزین تشکیلات سازمانی شود. در مورد انتخابات ریاست جمهوری مجموعه اصلاح طلبان و آقای خاتمی و شورای عالی سیاستگزاری درست عمل کرده اند و امیدواریم راه سختر دیگری هم که در پیش دارند برای بستن لیست شوراها بتوانند با درایت و با انصاف عنل کنند و مصلحت اصلاحات را بر مصلحت افراد ترحیح دهند.
روح در پاسخ به این پرسش که آیا با پیروزی دکتر روحانی می توان امید به رفع محدودیت ها و گردش به چپ بیشتر دولت داشت یا خیر بیان کرد: بحث حصر و ممنوع التصویری آقای خاتمي از مواردی است که آقای رییس جمهور باید بر روی آن ها تاکید کند, این مصلحت را به عنوان مصلحت نظام باید تعریف کنیم.