
آراس: دکتر قمشی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران در نشست هم اندیشی انتقال بین حوضه ای آب این نشست را شروعی برای گفتمان بین منطقه ای درجهت گامی به سوی رفع مشکلات و رسیدن به نقطه نظراتی دانست و عنوان کرد: مسئله انتقال آب از سال۱۳۳۲ در کشور مطرح بود، این انتقال ها از زمان های گذشته تا کنون چه درست و چه غلط انجام شده است؛ اما مسئله انتقال آبی که به صورت جدی اکنون در حال انجام است، انتقال آب از سرشاخه های مرزی است که انتقالی صحیح است. بنابراین نمی توان گفت با همه انتقال ها مخالف هستیم و انتقال های آب نادرست هستند.
به گزارش آراس، دکتر قمشی تصریح کرد: مسئله انتقال آب از سرشاخه های کارون و دز که از سال۸۰ مطرح شده است به صورت فراگیری به مسائل دیگری نیز دامن زد. انتقال های عمده ای که مشکلاتی در پایین دست ایجاد کردند از سال۹۲ شروع مسائل اجتماعی مرتبط با انتقال آب را شاهد بودیم. بنابراین دولت باتوجه به تنوع قومیتی و مذهبی که دارد نمی تواند تصمیمات راحت در حالت عادی داشته باشد، درست آن است که مسائل از مسیری عبور نکند که به اجتماع کشیده شود چون اگر به اجتماع کشیده شد لازم است تا مردم را قانع کنند.
مشاور عالی استاندار در ادامه گفت: در این ۱۵سالی که با مسائل انتقال آب رو به رو بودیم صحبت ها وتصمیمات متعددی از سوی طیف های موافق و مخالف در وزارت خانه اخذ شد. اما هیچگاه شاهد گردهمایی دو طیف در یکجلسه برای رسیدن به یک نتیجه واحد و مطلوب نبودیم و تعاملی بین این دو ایجاد نشد زیرا جلسات به صورت متفرقه برگزار می شدند.
دکتر قمشی با بیان اینکه از وزارت نیرو انتظار داشتیم جلسات هم اندیشی را برگزار کند، اظهار کرد: انتظار ما از وزارت نیرو جهت برگزاری جلساتی با حضور دو طیف موافق و مخالف در این خصوص در حد یک آرزو ماند. نهاد های ریاست جمهوری جلساتی به مانند اتاق فکر برگزار کردند که در همان اوایل کار خود به دلیل حضور نداشتن برخی استان ها، متوقف شدند.
دکتر قمشی: برآوردهای آبی ایران۸۸میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کرده است. برنامه ریزی انجام شده برای سال۱۴۰۰ میزان۱۱۰میلیارد متر مکعب درنظر گرفته شده است اما با توجه به میزان آب موجود نمی توان بر برنامه های گذشته که حاصل پیش بینی های چندسال اخیر است بسنده کرد.
وی افزود: برای آب شرب ۱۱۳میلیارد پیش بینی کرده ایم اما باتوجه به کمبودهای آبی بر طبق این سناریو پیش برویم آب های مصرفی خانگی مقابل مصارف کشاورزی بسیار ناچیز است لذا می بایست برای جلوگیری از هدر رفت این چنین آب از تکنولوژی نوین استفاده شود.
مشاور عالی استاندار در امور آب تصریح کرد: چیدمان و برنامه ریزی شاخص های منابع آبی باید با دید خودکفایی نگریسته شوند. باتوجه به شاخص های جهانی کشور ما اکنون در وضعیت تنش قرار دارد. ما به عنوان یک جمع متخصص شاخص ۹۸ درصد مصرف آب که عدد بالاییست را چگونه تفسیر می کنیم که بحراندبیش از این گریبانگیر استان نشود؟
دکتر قمشی اظهار داشت: آورد آب کارون از سال های گذشته تا کنون بسیار نوسانی عمل کرده است، اما متوسط آوردهای کارون را ۱۴/۵ میلیارد می توان عنوان کرد که این رقم را باید برای کارون بپذیریم. اگر راندمان آب کارون را با زهاب حساب کنیم رقم بالایی می شود اما هدف این نیست زیرا که آب باکیفیتی نیست. بنابراین باید پذیرفت که در شرایط بحرانی شدیدی قرار داریم.
وی بابیان اینکه ۳میلیارد متر مکعب برای رفع مشکلات به وجود آمده نیاز است عنوان کرد: ۲میلیارد متر مکعب حداقل نیاز تالاب شادگان است این تالاب تنها به رودخانه کارون می تواند متکی باشد و امیدی جز کارون ندارد.
مشاور استاندار در پایان با تاکید بر اینکه خوزستان نیاز به توجه هایی جهت توسعه دارد گفت: شاخص هایی که باید برای آن تقاضای توسعه کرد استان خوزستان است. استانی مواجه با کم آبی و آلودگی نیاز اساسی به توجهات توسعه ای دارد. اگر طرح های انتقال آب بهشت آباد و زهره انجام شود فاجعه بزرگی در انتظار کارون ومنابع آبی استان خواهد بود. امیدواریم طرح های جدید انتقال آب جدید متوقف شوند.
مریم کروشاوی