برای اینکه تعریف روشن تری از ماهیت و دامنه جامعه شناسی شهری بدست دهیم می توانیم بگوئیم که تجربه وتحلیل شهر بعنوان یک واقعیت اجتماعی ، موضوع جامعه شناسی شهری است.
بنابراین جامعه شناسی شهری کلیه مسائل اجتماعی شهر نشینی را در بر خواهد گرفت.
یکی از واقعیت های سیاسی رابطه و,,ریخت,, جامعه با سایر واقعیتهای اجتماعی است.و اتفاقا موضوع جامعه شناسی شهری تجزیه شهر بعنوان یک واقعیت احتماعی موضوع جامعه شناسی شهری است.
,شهرچیست,
همگان معتقدند که شهر را نمی توان در مجموع ساختار نهادها و تاسیسات آن خلاصه کرد بلکه آنچه مهم است.تجمع دائمی انبوه عظیمی از انسان ها در فضای معینی است که بصورت یک مرکز اجتماعی بسیار پیچیده و در هم تنیده در آمده است.
لذا می توان شهر را به صورتهای زیر تعریف کرد.
شهر ازتجمع افراد انسانی وفضایی که در آن سکونت پیدا می کنند
موردنظر است بواسطه نظم و مقررات شهری وترکیب و ساختمان و تحول و طرز پراکندگی و قرار گرفتن جمعیت در فضای شهری و تمایز اصول بین قسمتهای مختلف فضای شهر و تاثیر هرکدام از مولفه ها بر گروههای اجتماعی ساکنین شهر ممکن است.
شهر تنها یک سازمان پیچیده است و تنها از افراد و ساکنین آن تشکیل نمی شود.بلکه خانواده طبقات اجتماعی کار کردها ی سیاسی،اقتصادی، فرهنگی و گروهها و انجمنها و غیره ......
است که در کل در یک نظام
,, فونکسییونالیستی,,
یا کارکرد گرایانه که در به پدید آمدن موضوعات خاص در شکل گیری موضوعات مختلف نام برد.
تفاوت اساسی شهر با روستا را می توان انبوهی جمعیت دانست و تنوع و پیچیدگی عناصر در شهر و ارتباط و یا عدم ارتباط گروهها ی فامیلی,,ناسیونالیست,
و روابط اجتماعی دانست.
زیرا ساختار روستا بر اساس پیوند و روابط ناسیونالیستی ,فامیلی, بر روابط اجتماعی پا فشاری می کنند.در صورتی که تقابل میان شهروندان شهری را روابط و نیازهایی همچون کار، فعالیتهای سیاسی، انجمنها و سندیکاهها که در تقابل و یک نیاز و هدف مشترک تشکیل می شوند.
پس شهر یک واحد مستقل ومجزا از جامعه شناسی نیست. بنابراین جامعه شناسی شهر در پدید آمد یک زبان مشترک و گرد آورنده مهندسان و معماران و شهر سازان شهری است که برای یک هدف و بهبود روابط انسانی در شهر گرد هم می آورند.
حسین شیخ زاده تکابی