چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۵ | Wednesday , 23 July 2025
کد خبر: ۱۴۵۷۷
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۲ - ۱۳ دی ۱۳۹۵

لاهیجان زاده: حوزه محیط زیست جای سیاسی کاری نیست

احمدرضا لاهیجان زاده، مدیرکل محیط زیست خوزستان در نشست با گروه رسانه ای آراس گفت: برخی از رسانه ها، سازمان ها و مردم با نوع وظایف سازمان محیط زیست آشنا نیستند
به گزارش آراس:

احمدرضا لاهیجان زاده، مدیرکل سازمان محیط زیست استان در نشستی با گروه رسانه ای آراس با بیان اینکه برخی از رسانه ها، سازمان ها و مردم با نوع وظایف سازمان محیط زیست آشنا نیستند، عنوان کرد: اکثر اتفاقات منفی که در محیط پیرامون رخ می دهد، بلافاصله توسط افراد نا آگاه این موضوعات به محیط زیست ربط داده می شود که باعث بالا بردن انتظارات از این سازمان در رفع مشکلاتی که خود به وجود نمی آورد می شود و همچنین این امر باعث تشدید موضع گیری علیه سازمان محیط زیست می شود. 

وی عدم این نا آگاهی ها را ناشی از تداخل های اهداف جناحی و سیاسی با سازمان محیط زیست دانست و افزود: عملکردهای این سازمان تنها مرتبط با خود سازمان است و ارتباطی با مسائل سیاسی ندارد. در این راستا برخی از افراد معضلات و موضوعات این سازمان را جست و جو اما با اهداف ثانویه دنبال می کنند که مطالب محیط زیستی را با چالش بیشتری مواجه می کنند.

لاهیجان زاده در رابطه با وظایف اصلی این سازمان گفت: اولین وظیفه ی سازمان محیط زیست که در اساسنامه تصویب شده است، هشدار نسبت به تغییراتی است که در اداره کل منابع طبیعی رخ می دهد، لذا اگر تغییرات در اداره ی کل منابع طبیعی یک روند منفی و نگران کننده داشته باشد، وظایف سازمان محیط زیست فقط هشدار است.

 بیش از ده سال است، هزاران هشدار از سوی محیط زیست به این اداره داده می شود، اما باید مجریان مربوطه، سیاستگذاران و تصمیم گیران که شامل دولت و مجلس هستند، برای هر یک از مشکلات با مصداق های موجود حضور یابند.همچنین مستنداتی است که نشان می هد سازمان محیط زیست تا چه مرحله ای از اجرای وظایف پیش رفته  و از آن مرحله به بعد از عهده آن ها خارج و بر عهده ی دیگر سازمان ها است.
 
اطمینان صحت از انتقال اخبار اولین اولویت این سازمان است

مدیر کل سازمان محیط زیست در رابطه با برخی از فعالان این سازمان، گفت: فعالان زیادی هستند که فقط اسم خود را فعال گذاشته اند و  بدون هیچ گونه تحقیقات و مطالعه ای در حوزه ی محیط زیست، اعداد و ارقامی را اعلام می کنند که 95 درصد از آن صحت ندارد. من نیز معتقدم اگر در هر یک از حوزه ها و رسانه ها یک مشاور جهت صحت سنجی از انتقال اخبار در اختیار داشته باشند دیگر هیچ اخبار دروغی به گوش مردم نمی رسد.

وی با اعلام اینکه تا به امروز هیچ گونه فاضلابی به تالاب هور العظیم وارد نشده است، بیان کرد: هور العظیم تنها تالابی است که تمام دریچه های خروجی شمالی آن باز است و تنها تالابی است که هیچ ورودی جز رودخانه ی کرخه ندارد. آنگونه که مستحضر هستید این تالاب تا سال 92 به طور کلی خشک شده بود  اما خوشبختانه های  سازمان محیط زیست با اصرار و پافشاری های زیاد شبانه دریچه ها را باز کرد همچنین معاون وزیر نفت وقتی وضعیت نابسامان تالاب را دید دستور باز کردن مابقی دریچه ها را داد تا آب بیشتری راه اندازی شود که با توجه به میزان بارندگی اخیر بیش از 65 درصد از تالاب آبگیری شده است.

لاهیجان زاده میزان آبگیری تالاب را اینگونه بیان کرد و ادامه داد: خوشبختانه یک میلیارد متر مکعب آب در سال آبی ۹۳-۹۴، 1.8 دهم میلیارد متر مکعب در سال آبی ۹۴-۹۵ و ۲۱۵ میلیون متر مکعب از اول مهر سال ۹۵ تا آبان ماه از طریق رودخانه ی کرخه به حوضچه ها ی ۱، ۲، ۳ از زهکش های موسوم به CND ،END و دهخدا به حوضچه های ۴ و ۵ وارد شد و 39 پل  احداث، جاده های زمان جنگ بازسازی و اصلاح شد.   

عدم نا آگاهی دیگر سازمان ها،  محیط زیست را با چالش مواجه کرده است

مدیر کل محیط زیست از تعیین نشدن محدوده ای مشخص برای تالاب هورالعظیم تا سال 83، خبرداد و یادآور شد: تالاب یک محدوده ی نظامی بود و هیچ وقت جزیی از مناطق حفاظت شده نبود و تا سال 67 جاده های زمان جنگ که عملیات خیبر و بدر در آن رخ داد و تمام منطقه پر از مواد منفجره بود، اما از آن به بعد توسط نیروهای عملیاتی حد الامکان پاکسازی شد.

وی از  اعلام جرم علیه شرکت نفت پس از منصوبیت به عنوان سرپرست سازمان محیط زیست استان؛ خبر داد و افزود: به محض اینکه این سمت به بنده واگزار شد، شرکت نفت را زیر سوال برده لذا در سال 89 شرکت نفت عملیات خود را با بتن ریزی در آن مکان آغاز و درب ورودی برای رودخانه ی کرخه وجود نداشت. همچنین تا زمانی که دایک مرزی نشکسته بود برخی اظهار بر خشک شدن آن داشتند و پس از شکستن آن بر ورود پسماند ادعا کردند، که در واقع این چنین نبود.

اولین ریزگردهای استان پس از خشک شدن تالاب به وجود آمد

همچنین معتقدند شکستن دایک مرزی به دلیل کوتاهی های سازمان محیط زیست بود، در صورتی که متولی این دایک سازمان آب و برق و وزارت کشور است اما به دلیل شرایط زمانی مجبور به احداث آن دایک شد که بنا بر دلایلی شکسته شد، تا به امروز در مسیر دایک مرزی پبا مجوز وارد می شویم.

لاهیجان زاده در خصوص آلودگی هوای استان و ریزگردها، اظهار داشت: در این راستا برای هر سازمان  وظایفی تعیین شده است به طور مثال، وظایف سازمان جنگل ها مالچ پاشی و درخت کاری است، سازمان هواشناسی تجهیزات لازم را ارائه  و سازمان اتوبوس رانی ایستگاه های اتوبوس را مسقف کند، اما تا زمانی که هر یک از سازمان های مربوطه وظایف خود را انجام ندهد اداره ی محیط زیست به تنهایی قادر به مبارزه با ریزگردها نیست.

وی از 56 تشکل های مردم نهاد در خصوص سازمان محیط زیست خبر داد و عنوان کرد: در سال 92،  13فقط تشکل وجود داشت و سه تا از آن ها فعال بودند اما در  حال حاضر 56 تا تشکل در استان است که اکثرا نیز فعال هستند. همچنین درخواست ما از رسانه ها و مطبوعات این است که با فعالیت های محیط زیست بیشتر آشنا و درخواست یاری و کمک داریم و مشکلی نیست ما را نقد کنند لذا مطالبه گری های عمومی کار ما را بهتر پیش می برد.

وی در رابطه با عامل ایجاد کننده ی اولین ریزگردها در استان، عنوان کرد: تالاب هورالعظیم با 350 هزار هکتار یکی از با ارزش ترین است، و کانالی به نام کانال صدام احداث شد طول کانال 50 و عرض آن 2 کیلومتر که تمام آب تالاب را به کانال منتقل شد و آب کانال به  سوی اروند رفت، ورودی های دجله را به سمت کانال منحرف کرد تا هیچ آبی وارد کانال نشود و تا سال 92 نیز 80 درصد تالاب خشک شد. 

همیچنین  در این زمان اولین ریز گردها در خوزستان به وجود آمد. لازم به ذکر است پدیده ی گرد و غبار هم زمان با خشک شدن تالاب های هورالعظیم، هورالحما و هور مرکزی آغاز شد، در سال 84 فقط  دو بار پدیده ی گرد و غبار رخ داد اما سال 88 بیش از 84 بار این اتفاق افتاد و متاسفانه این فاجعه ی بزرگ ماندگار شد.

لاهیجان زاده: حوزه محیط زیست جای سیاسی کاری نیست

وی با اعلام  اینکه ریزگردها مهمترین عامل در افزایش بیماری سرطان در استان نیستند، گفت: 8 کلانشهر در کشور با معضل آلودگی هوا مواجه است، همچنین آمار سرطان مربوط به یک شهر نیست بلکه در اکثر شهر های کشور این آمار بالاست، علت افزایش بیماری سرطان در کشور ناشی از مواد افزودنی در مواد غذایی است و هیچ ارگانی برای رفع این معضل پیش قدم نمی شود. لذا تمام مواد افزودی سرطان  زا هستند.

لاهیجان زاده: حوزه محیط زیست جای سیاسی کاری نیست

گفتنی است مدیر کل سازمان محیط زیست مشکلات و معضلات این سازمان را در دو دهه ی اخیر ناشی از عملکردهای عمرانی شرکت نفت با احداث جاده هایی در مسیر تالاب است. مقابله با آنها سخت است وهیچ سازمانی دیگری در این راستا حمایتگر سازمان محیط زیست نیست.

خبرنگار: سارا محسنی
نظرات بینندگان
آخرین اخبار