آراس: آسمان خاکستری دود گرفته که صافی و رنگ آبی را به خاطره ها سپرده است؛کلاه پر دودی که بر سر شهر رفته ؛ تالاب هایی که بیابان شده اند، نخلهایی که نابود و زمین هایی که شوره زار شده اند ،ریه هایی که دیگر تنفس در آن ها به آسانی صورت نمی پذیرد، کثیف وآلوده ترین شهر جهان بودن و هزار و یک زیان دیگر که از صنایع کشت و صنعت نیشکر نشات می گیرد .
نیم قرن از روش بیمار کردن شهروندان توسط سوزاندن مزارع نیشکر گذشته و ما کماکان کبریت به دست، از اقتصاد مولد این شرکت ها صحبت می کنیم.
به گزارش پایگاه خبری آراس؛ شرکت هایی که هیچ گاه اشتغال غیر بومی را جایگزین اشتغال های بومی نکرده و مردمان آن مناطق از کم بر خوردارترین شهروندان هستند.
قدرت در این مناصب جلوی نطق ها را می گیرد اما مانع از دیدن نمی شود. 70 درصد آب شرب مصرفی استان خوزستان ، شهرهای حاشیهای و بسیاری از شهرهایی که در حوزه آن قرار ندارند از رودخانه آلوده کارون تامین میشود که در صورت ایجاد اختلال در سیستم تصفیه و پایین آمدن میزان کلر، این آلودگی مستقیما به مردم منتقل میشود آلودگی این رودخانه به حد است که می توان در آن شنا کرد.
بی شک عامل اصلی آلودگی این رودخانه عظیم، زهاب های کشت و صنعت نیشکر است. راهکاری که بدون تفکر انجام شود، در پایان منجر به افتادن از چاله به چاه است.
امسال با توجه به بی بارانی ها و افزایش سوزاندن مزارع نیشکر، بیماری های تنفسی و همچنین ایجاد آلودگی دو چندان هوا مانع از آسایش ریه های مردم شده است. در این بین مسئولان متعددی در حوزه های متفاوت از این پدیده اظهار نگرانی کردند و برخی دست به تفحص در خصوص فعالیت های غیر مجاز و آسیب زننده شرکت نیشکر زده اند. اکنون یکی از قطب های درآمد زای استان به بلای جانی منابع مهم استانی تبدیل شده است که همه مدیران را به چاره جویی انداخته است.
با توجه به برشماری مشکلات ناشی از این صنعت بزرگ می توان به جرات گفت که خوزستان مکانی صرفا جهت برداشت ثروت برای بالادستی ها است و مابقی دردسرهایش برای شهروندان، شرکت کشت و صنعت نیشکر یکی از این مابقی مشکلاتی است که استان باید آن را نصیب خود بداند.
متخصص آلودگي ها و ارزيابي اثرات زيست محيطي توسعه، عضو انجمن اکولوژيست هاي آمريکا، انجمن متخصصان محيط زيست ايران، انجمن علمي بهداشت محيط کشور، انجمن کميته هاي تخصصي محيط زيست، انجمن کيفيت آب وزارت نيرو و کميته تغيير اقليم وزارت نيرو ؛ محکم برخورد نکردن با کشت و صنعت نیشکر را عامل ایجاد این نابسامانی ها دانست و عنوان کرد: تخلیه زه آب ها در رودخانه و تالاب های استان یکی دیگر از بازتاب های نبود مدیریت صحیح است که اکنون مشکلات عدیده ای را نصیب خوزستان کرده است. همانطور که مصرف نیشکر در استان بالا است آلودگی آن نیز دوچندان است.
وی تصریح کرد: خسارت های وارده شده توسط نیشکر به تخریب اکوسیستم و ایجاد آلایندگی ها محدود نمی شود بلکه این شرکت ها باعث تخریب جاده های مناطق مورد بهره برداری و همچنین وارد کردن خسارت به راه آهن شده است.
به گزارش پایگاه خبری آراس؛ دکتر افخمی با اشاره به تولیدات کم اما مشکلات فراوان نیشکر نسبت به سایر کشورهای جهان گفت: ما اولين کشوري نيستيم که نيشکر مي کاريم، در جاهاي مختلف دنيا اين کار انجام شده. کشورهاي آفريقايي، آمريکاي جنوبي، کوبا و چين خيلي قبل از ما آن هم در ابعاد وسيع تر کار کردند و روش هاي مديريتي خيلي خوب براي اين کار پيدا کردند. آنها مثل ما نيشکر دارند اما توانسته اند رودخانه ها و تالاب هايشان را حفظ کنند.
شکر را هم برداشت کنند.از 50 سال پیش سوزاندن مزارع به دلیل کمبود نیروی کاری صورت می گرفته و کم کم بخاطر ایجاد انواع بیماری های خطرناک منسوخ و روش برداشت سبز جایگزین آن شده است. سوزاندن این مزارع با رها سازی خاکسترهای شیمیایی به دلیل قدرت این مواد، به مناطق شهری سرایت و شهروندان را نیز درگیر خود می کند.
یک دوست دار محیط زیست به فکر بودن سلامت مردم را از وظایف قانونی این شرکت اعلام کرد و افزود: از دادستانی انتظار ورود در حل این مسئله را داریم در غیر این صورت با آمار های تکان دهنده ای روبرو خواهیم شد. آلایندگی های نیشکر اهواز را به کثیف ترین شهر جهان مبدل کرده است که این موضوع ننگی برای مسئولین به بار آورده است و تاکنون نتوانسته اند این موضوع را برطرف کنند؛ توجه به ثروت انسانی مهم تر از توجه به ثروت ملی است و سلامت شهروندان به طبع آن امری واجب است.
مسعود کنعانی افزود: در بازدید اخیر همراه با نمایندگان و معاون امور تالاب ها از تالاب هور العظیم، به عینه شاهد مرگ این تالاب و شاهد صحنه های رغت باری از وجود پسماندهای نیشکر بودیم. شوری بیش از حد تالاب از وجود زهآب های نیشکر در ازبین رفتن اکوسیستم تالاب و مرگ ماهی ها نقش مستقیم دارد.
این کار یک عامل کشنده و ضد حیات برای محیط زیست آن منطقه است که در پی آن هورنشینان را با مرگ ماهی ها روبرو کرده است.
گفتنی است؛ استفاده از تکنولوژی های روز دنیا جهت ازبین بردن نخاله های نیشکر به جای سوزاند آن ها می تواند بخشی از این بیماری های تنفسی ایجاد شده توسط آلایندگی های صنعت نیشکر را رفع کند. به تشخیص پزشکان برخی از شهروندان توسط این آلایندگی های به بیماری سرطان دچار می شوند؛ نرود میخ آهنین در سنگ حکایت مدیرانی است که برای منافع و حب منصب شان سلامت مردم را مورد توجه قرار نمی دهند و چشم بسته صورت مساله ها را پاک می کنند.
خبرنگار: مریم کروشاوی