شنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۴:۰۵ | Saturday , 26 July 2025
کد خبر: ۱۲۵۹
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۳ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۵

رییس بنیاد نخبگان خوزستان: لزوم نگاه ویژه و عزم ملی و جهادی، به دانشگاه چمران/ نخبگی یک نعمت خدادادی تعهد آور است نه مزیت آور

پروفسور زراسوندی گفت:بنیادهای نخبگان برنامه محور هستند و وظیفه دارند برای استان برنامه تعیین کنند.

آراس-سپیده اسکندری-پروفسور علیرضا زراسوندی رییس بنیاد نخبگان استان خوزستان با حضور در نشست دوستانه ای که در دفتر آراس تشکیل شد، به سوالات این تیم رسانه ای پاسخ گفت.

در خصوص این بنیاد باید گفت بنیاد نخبگان نهادی است که در سال 82 و با دستور مستقیم مقام معظم رهبری شکل گرفته است. اساسنامه این سازمان در پانصد و شصت و دومین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در دهم خردادماه۱۳۸۴تصویب و هیئت امنای بنیاد در ۲۵ اردیبهشت۱۳۸۵اولین جلسه خود را تشکیل داد.


بنیاد نخبگان خوزستان در سال 91 فعالیت خود را شروع کرد


به گفته ی رییس این بنیاد، در ابتدا با مشکلات عدیده از جمله مشکلات مالی روبرو بود که با حمایت های مجموعه ی استانداری خوزستان و بنیاد ملی نخبگان کشور و غلبه بر این مشکلات، توانست به خوبی فعالیت های خود را تا کنون ادامه دهد.

در وب سایت رسمی این بنیاد می خوانیم: بنیاد نخبگان استان خوزستان به استناد آیین نامه تاسیس و اداره دفتر نخبگان استان بنیاد ملی نخبگان و با پیگیری های حجازی استاندار وقت خوزستان در سال فعالیت رسمی خود را آغاز نمود.

پروفسور زراسوندی در این باره توضیح داد: بنیاد نخبگان با دستور مستقیم رهبری مبنی بر شکل گیری بنیادی فراتر از یک وزارت خانه، شکل گرفت. در همین راستا، بنیاد ملی نخبگان زیر نظر معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری تاسیس شد که شناسایی، جذب و تسهیل و تسریع اقدامات حمایتی از استعدادهای برتر، نخبگان و مخترعان و استفاده از توانمندی آن ها جهت رفع نیازهای استان از جمله رسالت های این بنیاد در خوزستان است.

واژه ی نخبه را در جای خودش به کار ببریم

رییس بنیاد نخبگان استان خوزستان پیش از هرچیز با اشاره به رشادت ها و از خودگذشتگی مدافعین حرم اظهار کرد: اگر ما اکنون در آرامش زندگی می کنیم، به دلیل مجاهدت های کسانی است که در خارج از مرزهای ایران مبارزه می کنند لذا زحمات این بزرگواران و والا مقامان قابل ارج و تقدیر است.

وی در خصوص معنی واژه ی نخبه گفت: نخبه کسی است که دارای تخصصی خاص باشد، خلاقیت داشته باشد، و در جامعه تاثیرگذار باشد. با توجه به این تعریف، متوجه می شویم که نخبگان افرادی بسیار خاص هستند و نمی توان آن را به کل افراد جامعه تعمیم داد.

زراسوندی با انتقاد از کسانی که واژه ی نخبه را برای افرادی عادی به کار می برند که با سطح جامعه تفاوت فاحشی ندارند، اذعان داشت: کلمه نخبه را باید در جای خودش به کار برد. فرد نخبه با طی کردن چند مرحله نخبه می شود؛ نخست مستعد است و باید استعداد برتر تبدیل شود، سپس باید با آموزش های لازم توانمند شود و در آخر با طی این دو مرحله تبدیل به یک نخبه می شود.

نخبگی یک تعهد است نه مزیت

رییس بنیاد نخبگان خوزستان عنوان کرد: رویکرد بنیاد این است که کمتر واژه ی نخبه را به کار ببرد زیرا نخبه گی را یک مزیت نمی بینیم بلکه یک تعهد مسئولیت آور می بینیم.

پروفسور زراسوندی درباره ی عملکرد این بنیاد بیان کرد: بنیادهای نخبگان برنامه محور هستند و وظیفه دارند برای استان برنامه تعیین کنند. بنیاد ما در خوزستان در حال حاضر دو برنامه را در دستور کار دارد. نخست این که با مجموعه ی دانشگاهی و علم و فناوری استان تعامل داشته باشیم و دوم این که بحث شناسایی، توانمند سازی و پایش نخبگان را دنبال کنیم.

وی گفت: با توجه به شرایط کنونی اعتقاد به پرورش باغچه ای داریم؛ رویکردی که در دنیا نیز مرسوم است. به این معنا که همه ی افراد جامعه رشد کنند و از میان آن ها کسانی که متمایز تر هستند انتخاب شوند.

استاد دانشگاه چمران اضافه کرد: بنیاد نخبگان خوزستان کارگروهی تخصصی تشکیل داده که سوای از آیین نامه های ابلاغی، به شناسایی نخبگان می پردازد. این بنیاد در تمام دانشگاه های استان کارگاه آموزشی برگزار کرده است تا بدون فرصت سوزی همه افراد را درگیر کنیم.

او عملکرد این بنیاد را در استان مثبت ارزیابی کرد و گفت: برگزاری جشنواره ی رویش در سال 94 و نیز برگزاری نشست روسای بنیاد کشور در اهواز نشان دهنده ی عملکرد خوب بنیاد در خوزستان است.

زراسوندی با اشاره به نقش پررنگ رسانه ها در معرفی بنیاد نخبگان به جامعه اذعان داشت: بنیاد در ابتدای امر در جامعه شناخته شده نبود اما رسانه ها در شناسایی این بنیاد به جامعه نقش کافی و وافی نشان دادند. در حال حاضر تعامل و همکاری متقابل رسانه و بنیاد یکی از اهداف این بنیاد است زیرا معتقدیم که باید پاسخگو بود و از منظر رسانه ها به مردم پاسخ داد.

رییس بنیاد نخبگان استان خاطرنشان کرد: بنیاد در سال گذشته 13 برنامه را اجرا کرد و در سال جاری نیز به 50 کودک توانمند خوزستانی بورس تحصیلی اهدا کرد.

وی افزود: در سال جاری 21 برنامه داریم که امیدورام مانند سال گذشته، تا پایان سال اجرایی شوند.

پروفسور زراسوندی برگزاری اردوهای جهادی توسط بنیاد نخبگان را نقطه عطف بنیاد خواند و گفت: به گفته ی مقام معظم رهبری، نخبه گی یک نعمت خدادادی است که تعهد آور است نه مزیت آور و نخبه نسبت به جامعه ای حمایت اش کرده، وظیفه و مسئولیت دارد. بر همین اساس بنیاد اقدام به برگزاری اردوهای جهادی با رویکردی متفاوت در حوزه ی علمی، اجتماعی و سلامت کرد.

ارتباط کارآفرین با جامعه بسیار مهم است

وی در خصوص رویکردهای فرآفرین در بنیاد نخبگان اظهار کرد: بنیاد رویکرد اجرایی ندارد لذا در بحث فر آفرینی دخالتی ندارد و تنها نقش تسهیل کننده دارد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: رویدادهای مرتیط با فرآفرینی و کارآفرینی مربوط به دانشگاه ها و پارک علم و فناوری است و بنیاد تنها در تعامل با جهاد دانشگاهی، کانون نخبگان و دانشگاه ها به شناسایی و معرفی افراد نخبه و کارآفرین می پردازد.

وی دلیل تمرکز بنیاد و دانشگاه بر امر کارآفرینی را اهمیت ارتباط یک کارآفرین با جامعه دانست و گفت: در حال حاضر کارآفرینی یک نیاز است و نحوه ی ارتباط کارآفرین با جامعه بسیار مهم است اما بیشتر کارآفرینان و فرآفرینان استان بازار و مشتری را نمی شناسند؛ به همین دلیل از جهاددانشگاهی در برگزاری فرآفرینی در استان حمایت می کنیم.

زراسوندی افزود: خوزستان یکی از دولتی ترین استان های کشور است اما کارآفرینی در این استان بسیار ضعیف است. فاجعه این است که بیش از 80 درصد اقتصاد استان دولتی است در حالی که می توانستیم با کارآفرینی و تنها با تامین مواد اولیه صنایع استان، معضل بیکاری را در خوزستان حل کنیم.

در زمینه ی فناوری نانو جزو کشورهای برتر دنیا هستیم

وی درباره ی فناوری نانو در استان و فعالیت های دانش آموزی در این مقوله توضیح داد: نانو ستادی زیر مجموعه ریاست جمهوری است و از علومی است که بسیار خوب به آن پرداخته شده و در زمینه ی تولید علم نانو و فناوری آن جزو کشورهای برتر دنیا هستیم.

رییس بنیاد نخبگان خوزستان گفت: نانو از صنایع پیشران در کشور است که در استان نیز رشد خوبی داشته است به طوری که دانشگاه های استان در این مقوله پیشتاز هستند و آزمایشگاه های خوبی در دانشگاه چمران و آزاد وجود دارد.

وی افزود: در بحث دانش آموزی نیز در کشور شرایط خوبی حاکم است. بنیاد با آموزش و پرورش ارتباط نزدبکی دارد و باید گفت آموزش و پرورش تلاش خوبی را در این زمینه داشته و تمرکز اش را بر توسعه ی پژوهش سراهایی گذاشته که زیر نظر معاونت آموزش متوسطه اداره می شوند.

دانشگاه های خوزستان خوب دیده نشده اند

پروفسور زراسوندی در خصوص لزوم تحول دانشگاه ها و تاثیر آن ها بر توسعه ی استان و فعالیت های بنیاد نخبکان در این زمینه بیان کرد: اعتقاد دارم اگر دانشگاه های استان به پویایی برسند، نیمی از مشکلات استان حل خواهد شود زیرا پویایی دانشگاه های استان به معنای بالندگی استان و کشور است.

وی افزود: دانشگاه های استان در گذشته و حتا در سال های اخیر توسط مسئولین مرکز خوب دیده نشده اند و بودجه ای که باید به حق به آن ها تعلق می گرفت داده نشد. این امر سبب می شود اعضای هیئت علمی این دانشگاه ها که تلاش بسیاری دارند نیز دیده نشوند و این باعث ناامیدی آن ها خواهد شد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: دیده نشدن فضای دانشگاه ها و کشور و مشکلات منطقه ای بر دانشگاه ها باعث شده تا یک عقب ماندگی ذاتی و ساری در میان دانشگاه های کشور داشته باشیم.

وی به بحث رتبه بندی در دانشگاه های کشور اشاره کرد و یادآور شد: دانشگاه های استان را با دانشگاه های مناطق خوش آب و هوا و برخوردار مقایسه می کنند و از ما انتظار همان کارکرد را دارند که عادلانه نیست.

رییس بنیاد نخبگان استان با انتقاد از رتبه بندی دانشگاه ها گفت: جای سوال دارد که در رتبه بندی دانشگاه ها، دانشگاه های هم شرایط و هم سطح را بررسی نمی کنند و تنها شاخص های کلی را مد نظر قرار می دهند.

وی عنوان کرد: اگر بودجه ای معادل دانشگاه های تربیت مدرس، شیراز، تبریز یا اصفهان به دانشگاه شهید چمران اهواز تعلق گیرد، در این صورت است که رتبه بندی معنای درستی پیدا خواهد کرد.

لزوم نگاه ویژه و عزم ملی و جهادی، به دانشگاه چمران

زراسوندی تصریح کرد: علاوه بر 8 سال جنگ، به لحاظ اعتبارات نیز دانشگاه چمران همواره حدود 40 درصد از دیگر دانشگاه های کشور عقب بوده است. کدام مسئول یا مدیری توان این را دارد که این سی و چند سال عقب ماندگی را جبران کند. لذا معتقدم مسئولان کشور باید یک نگاه ویژه و عزم ملی و جهادی، به دانشگاه چمران داشته باشند تا هم تراز با دانشگاه های برتر کشور شود.

ویخاطرنشان کرد:دانشگاه شهید چمران به لحاظ توانمندی، جزو دانشگاه های برتر کشور است اما یک نگاه ویژه می طلبد تا این عقب ماندگی جبران شود.

رییس بنیاد نخبگان خوزستان در خصوص نقش بنیاد در تحول دانشگاه های استان گفت: بنیاد متولی بحث رتبه بندی نیست اما ارتباط نزدیکی با دانشگاه ها دارد و یکی از راه های کمک به دانشگاه ها را نگاه به دانشجویان تحصیلات تکمیلی می داند با ارئه ی با تسهیلات ویژه به این دانشجویان در افزایش مقالاتISIکه در رتبه ی دانشگاه ها موثر است در این زمینه حمایت می کند.

طرح ملی شهاب به منظور شناسایی کودکان نخبه اجرا می شود

پروفسور زراسوندی با اشاره به طرح ملی شهاب اذعان داشت: این طرح با مشارکت میان سازمان آموزش و پرورش و بنیاد نخبگان به منظور شناسایی و هدایت استعدادهای برتر در کشور اجرا می شود.

وی افزود: طرح ملی شهاب با هدف شناسایی نخبگان استان، افراد مستعد از دبستان تا دانشگاه را در 8 شاخص نخبگانی رصد می کند.

او یادآور شد: این طرح از سال گذشته و در پایه ی چهارم دبستان اجرا شده و در سال جاری نیز در پایه ی چهارم و پنجم به اجرا در آمده است و در سال های آتی نیز اجرا خواهد شد.


نظرات بینندگان
آخرین اخبار