صبحانه پرس- طیبه قاسمی:
ریاست دانشگاه علوم پزشکی کلانشهر اهواز در همایش "روز جهانی غذا با شعار آب وهوا در حال تغییر است ، کشاورزی و غذا نیز باید تغییر کند" که در تالار شهدای دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور برگزارشد عنوان کرد: تغییراتی جهانی انجام شده در حوزه غذا به ويژه در کشور های جهان سوم باعث رخ داد چند عامل مهم شده است که مهم ترین آنها را می توان بالا رفتن مرگ و میر از بیماری های غیر واگیر دانست بنابراین لازم است تغییراتی در نظام بهداشتی جهان صورت گیرد.
دکتر اسماعیل ایدنی ادامه داد: دو چالش در حوزه بیماری شامل بیماری های نوپدید و بیماری هایی که قبلا بوده و دوباره بروز کرده اند باعث شده تا برای ایجاد یک جامعه با امنیت غذایی در جهان به دنبال فاکتورهای کاربردی باشند که از نمونه های آن می توان موارد غذای سالم و در دسترس، داشتن توان اقتصادی مناسب برای تهیه غذای سالم و فرهنگ استفاده بهینه از مواد را نام برد.
وی با بیان اینکه خوزستان در سه الزام اساسی آب سالم؛ هوای سالم؛غذای سالم، که برای بقا و سلامت موجود زنده ضروری است دچار چالش است؛ افزود: استان ما در طیف استان هاي ناامن غذایی است به خصوص عدم توان غذایی تاثیر زیادی بر الگوهای مصرف دارد.
ایدنی با اشاره به گزارش های بانک جهانی در مورد چالش اقتصادی تصریح کرد، 970 میلیون نفر روزانه در جهان کمتر از یک دلار درآمد دارند که این موضوع فرهنگ نابه جای غذایی را افزایش می دهد؛ رییس دانشگاه علوم پزشکی با ابراز تاسف فرهنگ نامناسب تغذیه در خوزستان گفت: بسیاری از مردم به سوتغذیه یا چاقی مفرط دچار هستند.
وی با ابراز نگرانی از دخالت انسان در اکوسیستم یاد آور شد؛ زندگی به این سبک باعث بحران خشکسالی در کشورهای بیشتری می شود که استان ما هم از آن مستثنی نیست، ضمن اینکه الگوهای کشاورزی اشتباه، تغییرات سرچشمه های استان و آلودگی کارون از ورود پسامدها، تصفیه نامناسب باعث تولید مواد عذایی ناسالم است.
ایدنی عامل جلوگیری از آسیب را عزم ملی، دسترسی اقتصادی همه مردم به مواد سلامت دانست.
وی در پایان اضافه کرد دانشگاه علوم پزشکی یک نمونه موفق در کشور است چراکه از رتبه 32کشور به رتبه نخست در دو سال متوالی دست یافته است.
30درصد مواد غذایی و 50درصد میوه و سبزیجات در ایران به زباله تبدیل می شود
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز در ادامه در سخنانی اظهار داشت: مسئله ای که جهان به خصوص در کشور ما در حوزه غذا و دارو با آن مواجه است دور ریز مواد غذایی است به گونه ای که 30درصد مواد غذایی و 50درصد میوه و سبزیجات در ایران به زباله تبدیل می شود یعنی 374 کیلوگرم به ازای نفر در سال.
شکراله سلمانزاده افزود: جمعیت جهان از مرز 9 میلیارد گذشته بنابراین باید 60 درصد مواد غذایی افزایش یابد اما به خاطر اقلیم دنیا، افزایش دمای کره زمین، خشکسالی و کاهش نزولات تولید مواد عذایی روز به روز کمتر هم می شود.
سلمان زاده با توضیح اینکه علت نامگذاری این روز توسط فایوتغییر الگوی تولید ومصرف می باشد گفت با به دنبال راهی برای استفاده کمتر از آب و انرژي باشیم تا یک اقلیم هوشمند را به دنیا معرفی کنیم.
وی جمعیت 9میلیاردی جهان امکان تولید کمتر و دورریز را سه مشکل اساسی دانست که جهان را با سونامي غذا مواجه خواهد کرد و گفت: راه حل این معضل تولید اقلیم محور باست، شیوه های قدیمی دیگر پاسخ گو نیست و باید طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت که با همکاری دولت تدبیر و امید شروع شده است ادامه یابد.
سلمان زاده گفت: از پوشش بهداشت برای سلامت روان، مشاور تغذیه ای، فرهنگ سازی، تغذیه سالم استفاده می کنیم؛ 80درصد بیماری های غیر واگیر از تغذیه نامناسب، تحرک فیزیکی ناکافی، مصرف دخانیات ایجاد می شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی در همایش "روز جهانی غذا با شعار آب وهوا در حال تغییر است ، کشاورزی و غذا نیز باید تغییر کند" که در تالار شهدای دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور برگزارشد گفت: با این که خوزستان بزرگترین مرکز محصولات کشاورزی است، اما با نبود زیر ساختهای مورد نیاز بزرگترین منبع اشتغال را هم به این صورت از دست داده ایم.
دکتر برزگر با بیان اینکه ایمنی غذا فاقد بودن آن از هرگونه میکروب و انگل است که امروزه متاسفانه به خاطر استفاده از آفت کش ها و سموم در راه تولید مواد غذایی مورد آسیب است؛ افزود: برآورد فائو و هدر رفت 134 کیلو کالری در کشور است که متاسفانه ما از 100 میلیون تن محصولات کشاورزی 35میلیون تن دور ریز داریم که با این مقدار می توان 15میلیون نفر را سیر کرد.
برزگر برنامه های حوزه تغذیه را تا سال 1398 طبق برنامه غذا ودارو را این چنین تشریح کرد؛ آموزش در نگهداری و بسته بندی مواد که با استفاده از کارشناسان امکان پذیر است و افزایش کارآمدی بازار، که به مرحله اجرا نزدیک شده است ؛ همچنین بالا بردن تکنولوژی حمل و نقل به خصوص در سیستم های سرمایشی که ما به دنبال پایش هوشمند در این مورد هستیم که با فناوری اطلاعات در 1500 نقطه تجهیزات پزشکی _صنایع غذایی را پایش می کنیم.
وی ادامه داد صحبت از اصلاح الگوی تغذیه، وتوجه به نشانگر رنگی مواد غذایی، مبارزه با قاچاق کالا هم می تواند الگوی صحیحی باشد.
بزرگر میزان مرگ و میر از بیماریهای غیر واگیر را در جهان رو به افزایش دانست وگفت: کم کردن مصرف نمک سدیم، میزان صفر روغن ترانس، کاهش روغن در مواد عذایی، کاهش قندهای ساده در فرمولاسیون مواد غذایی، واضافه کردن اسید فولیک و آهن در آرد، پایش سموم و آفات در سلامت می تواند فاکتورهای مهمی در کاهش آن باشد.
وی تاکید کرد مبارزه با قاچاق کالا و نخريدن کالاهای غیر مجاز و اهمیت دادن به نشان ایمنی و سلامت علاوه بر کار آمد کردن بازار ملی به سلامت جامعه هم کمک شایانی می کند.